Salut
Suplements 10/03/2023

Dietes a base de sucs: ni miracles ni depuració

Hi ha qui diu que les dietes líquides ajuden a eliminar toxines, a tenir més energia i perdre pes, però això no és el que diuen els experts

Dani Blum / The New York Times
4 min
'El perill de les dietes depuratives'.

Nova YorkEls entusiastes de les dietes que habiten a les xarxes socials afirmen que els residus de llavors de papaia combaten els paràsits. Una usuària de TikTok que acostuma a parlar sobre com perdre pes, diu que si prepares un batut de suc de llimona, pinya, gingebre i cogombre i en prens dues vegades al dia, pots baixar fins a cinc quilos en una setmana.

Altres beuratges de gust intens prometen reajustar l'intestí, i un conjunt de sis begudes diàries (fetes a base de suc de pastanaga, de poma i de verdures verdes) aconsegueixen “la depuració per a la primesa”. Els famosos també han apostat per aquest tipus de dietes. Per exemple Beyoncé, o l'actriu Gwyneth Paltrow, que anuncia productes “desintoxicants” de la seva marca personal, Goop. Ja fa anys que el món dedicat al benestar promou les “depuracions”, “desintoxicacions” o “netejes”, que sovint són dietes líquides que consisteixen, principalment, en ingerir únicament sucs de fruites i verdures.

Els fabricants d'aquests productes diuen que amb un dia, tres o fins a vuit de fer tots els àpats només amb productes bevibles, eliminarem totes les toxines del nostre cos, la pell se'ns aclarirà i l'estómac es reduirà. En definitiva: ens sentirem purs.

Tot i el seu èxit, hi ha poques evidències que donin suport a les afirmacions que venen aquest tipus de producte. “No hi ha estudis rellevants sobre la majoria de neteges que es comercialitzen”, assegura Melinda Ring, especialista en medicina integrativa. Tot i això, hi ha gent que afirma que se senten millor quan es fan una depuració d'aquest tipus: dormen millor, tenen més energia i pensen amb més claredat. Els experts en nutrició asseguren que les depuracions poden fer que els que s'hi sotmeten notin beneficis positius a curt termini, però no a causa de la beguda específica que estan prenent. A més, aquestes depuracions comporten diversos riscos.

Això és tot el que cal saber sobre aquest tema.

Necessites ‘desintoxicar-te’?

El pensament de fer una “neteja” se sosté en la idea que acumulem toxines nocives dins del cos i que el secret per millorar la salut és expulsar-les. “La gent té aquesta idea màgica, com si el cos acumulés armes de destrucció massiva i eliminant-les millorés molt la situació”, explica Gerard Mullin, professor adjunt de medicina especialitzat en gastroenterologia. Però el nostre cos té molts filtres, diu Beth Czerwony, dietista d'un centre de nutrició. Els ronyons, el fetge, la pell i la bufeta s'encarreguen d'eliminar toxines i deixalles, cosa que "la gent sol oblidar”, afirma Czerwony. “El nostre cos és una màquina tan meravellosa que s'autoregula”.

No s'han fet recerques sòlides que demostrin que els principals ingredients de moltes depuracions, com la llimona i el vinagre de sidra de poma, accelerin el metabolisme o ajudin a processar els residus amb més rapidesa. Moltes s'acostumen a presentar en alguna versió de dieta líquida que els consumidors creuen, erròniament segons els experts, que restablirà el seu tracte gastrointestinal. Això hauria de permetre a l'organisme absorbir els nutrients amb més eficàcia quan tornin a prendre aliments sòlids i, per tant, beneficiarà la seva salut en general. Però això no és correcte, ja que l'organisme absorbirà els nutrients sigui com sigui. Sovint necessites la fibra dels aliments sòlids.

Per què una depuració et fa sentir bé?

Hi ha un efecte placebo que va de bracet amb fer una depuració, diu l'experta Melinda Ring. "Si estem convençuts que una neteja ens farà sentir millor, podem arribar a creure que de veritat n'estem traient un benefici". Un règim d'aquestes característiques pot ajudar a fer que els nivells d'energia d'algunes persones siguin més constants, però és a causa del que estan eliminant de les seves dietes i no del que hi estan afegint. Quan les persones opten per una depuració, acostumen a beure més aigua i consumir menys sucre del que és normal. Si acostumen a menjar aliments pesants i processats i els canvien per liquats a base de fruites i verdures, es beneficien de la reducció de sucres afegits i greixos. Els aliments abundants en carbohidrats refinats, com el pa blanc i la pastisseria, disparen el nivell de sucre en sang i després els nivells d'energia es desplomen quan torna a baixar la glucosa.

Però mentre algunes persones se senten amb més energia durant una neteja, d'altres poden sentir-se esgotades i tenir dificultats per passar el dia a causa a les poques calories que consumeixen. Algunes persones tenen mal de cap i es tornen irritables; també poden desenvolupar diarrea o restrenyiment. Cap base científica permet creure que algun component d'aquests programes de depuració millora la salut: una revisió del 2014 d'estudis anteriors sobre dietes de desintoxicació a base de sucs va trobar que la recerca era defectuosa en gran part. Tres anys després, el 2017, es va demostrar que les dietes a base de sucs ideades per "desintoxicar" feien perdre pes en períodes curts de temps a causa de les poques calories que els que les seguien consumien, però les mateixes persones tendien a experimentar un augment de pes quan reprenien la seva dieta normal.

En qualsevol cas, el suposat benefici d'una depuració temporal amb sucs no contrarestarà els efectes d'una dieta poc saludable. D'acord amb Czerwony, per incorporar hàbits més saludables a llarg termini, cal eliminar, en la mesura que sigui possible, els aliments processats i els envasats, i assegurar-nos d'ingerir les cinc racions recomanades de fruites i verdures al dia. Optar pels carbohidrats complexos, com els cereals integrals, en lloc de la farina processada, i menjar aliments abundants en fibra, com la fruita seca, mongetes i pomes, que ajuden a regular el tracte gastrointestinal. Un nivell moderat d'exercici i dormir bé també poden donar-te més energia durant el dia, però no és necessari recórrer a una desintoxicació per a sentir-te millor. Com diu Mullin, “el cos sap cuidar-se”.

stats