Còmic
Suplements 09/04/2021

Paguen 2,7 milions d'euros per un còmic de 10 cèntims

És un exemplar original d''Action Comics 1', la primera aventura de Superman i el còmic més car del món

2 min
Còpia del primer número d''Action Comics'

BarcelonaQuan es va publicar el 1938 era un còmic més dels molts que es publicaven llavors als Estats Units, la majoria reimpressions de tires publicades prèviament als diaris. El còmic era una indústria incipient i encara estava buscant el seu lloc en la societat nord-americana, però el primer número d'Action Comics va marcar un abans i un després perquè les seves pàgines de paper barat incloïen la primera aventura de Superman, un personatge creat per Jerry Siegel i Joe Shuster amb el qual va néixer també el gènere superheroic. Dels milers de còpies que es van imprimir d'aquell còmic només se'n conserva un centenar de còpies, que són considerades gairebé una relíquia pels col·leccionistes de còmics. I una d'elles es va vendre ahir en una subhasta per 3,25 milions de dòlars (uns 2.726.000 euros). Quan el còmic es va publicar el 1938 només costava 10 cèntims de dòlar.

"Estic realment emocionat d'anunciar que hem batut un rècord mundial de venda del primer número d'Action Comics. És el Sant Grial dels Sants Grials, la primera aparició de Superman, l'heroi amb què va començar tot", anunciava Vincent Zurzolo, codirector de la web en què s'ha celebrat la subhasta, ComicConnect. L'exemplar en qüestió ja havia canviat de mans almenys en tres ocasions, l'última el 2018 per 2 milions de dòlars. El venedor ha obtingut un benefici de més d'un milió de dòlars després de només tres anys. El còmic va aparèixer fa uns anys en "una pila de velles revistes de cinema dels anys 30", segons ComicConnect, i està en un estat de conservació notable: l'empresa Certified Guaranty Company, que realitza peritatges sobre les condicions dels còmics, l'ha valorat amb un 8,5 sobre 10. No s'ha revelat el nom del comprador.

Un altre exemplar d'Action Comics 1 es va vendre el 2014 a través d'Ebay per 3,2 milions de dòlars. Segons el Washington Post, el 2011 es va vendre una altra còpia del primer Action Comics per 2,1 milions de dòlars. La valoració de l'estat de conservació d'aquell exemplar era de 9 sobre 10. Però es creu que l'exemplar d'Action Comics 1 en més bon estat de conservació i, per tant, el més valuós del món és el que un col·leccionista conegut com The Dentist va comprar el 1984 per 25.000 dòlars. Aquest exemplar formava part de la col·lecció d'Edgar Church, un dels col·leccionistes nord-americans més importants, i no s'ha tornat a vendre, però alguns experts que l'han pogut examinar situen el seu estat de conservació entre el 9,2 i el 9,4. S'especula que el seu preu podria arribar als 7,5 milions de dòlars (6,3 milions d'euros).

stats