La butxaca

Tenir dos pagadors no vol dir que paguis més IRPF

El professor Boar corregeix una creença errònia vinculada a la declaració de la renda

2 min
Un ciutadà fent la declaració de la renda, en una imatge d’arxiu.

Fa poc, anant en cotxe, em van dir: “Com que tinc dos pagadors, em tocarà pagar més a Hisenda”. En plena campanya de la declaració de la renda és habitual sentir aquesta frase. Tot i ser un dels arguments més repetits en el món laboral, cal dir que és rotundament falsa. No per tenir més d’un pagador Hisenda et farà pagar més IRPF.

La realitat és que paguem IRPF segons l’escala d'ingressos en què ens situa l'impost. Per exemple, a Catalunya tots els ingressos d’entre 20.200 i 35.200 euros bruts anuals pagaran per aquella franja un 30%. Ara bé, en la franja inferior, que va dels 12.450 als 20.200 euros, es paga un 24%.

Què sol passar quan tenim dos pagadors? Que no es coneixen entre ells. Imaginem que cobrem 15.000 euros d’un i 10.000 euros de l'altre. En total, cobrem 25.000 euros i ens tocarà pagar un 24% fins als 20.200 euros (simplificant que no hi ha més trams) i un 30% pels 4.800 euros restants. Si nosaltres no comuniquem a cap de les dues empreses que treballem a una segona, per defecte, ens retindran un 24%, que és el que ens toca pel nostre sou. En canvi, quan passem a fer la declaració de la renda, sí que ens calcularan el que hem de pagar sobre el total. Com que ens hauran retingut 6.000 euros però el còmput són 6.288 euros, ens sortirà a pagar.

És per aquest motiu que solem pensar que, si tenim dos pagadors, Hisenda ens cobrarà més. La realitat és que l'Agència Tributària mirarà el total que hem cobrat i el que ens ha retingut cada empresa per separat, ho compararà amb el que ens haurien d’haver retingut i calcularà la diferència.

Penseu que, si està sota control, haver de pagar a Hisenda no és dolent. De fet, voldrà dir que ens hem finançat de forma gratuïta amb els diners de l’estat durant uns mesos. Per contra, que ens retornin diners voldrà dir que han fet servir els nostres diners, també, de forma gratuïta.  

stats