Què hi ha per menjar?
Suplements 31/03/2023

Per què no és una bona idea que les criatures mengin veient pantalles

Sobrepès, obesitat, gasos i males digestions en són algunes de les conseqüències

3 min
Una criatura menja en un restaurant mentre veu dibuixos al mòbil

BarcelonaQuin salvavides tan gran és oferir dibuixos animats a la canalla quan es nega a menjar o simplement posar-los una pel·lícula per poder fer quatre coses per casa. Però, atenció: aquesta solució tan atractiva té efectes no desitjats en les criatures i, malgrat que funciona de meravella per omplir-los la boca sense que se n'adonin, comporta seriosos inconvenients a uns quants nivells, sobretot nutricionals i de salut pública, assenyalats per experts en estudis sobre població infantil.

És un determinant de l'obesitat i el sobrepès

La conseqüència més preocupant és la probabilitat més gran d'aquests infants de caure en el sobrepès, segons posa de manifest una investigació sobre l'associació entre menjar, veure la televisió i el pes entre nens d'entre 10 i 12 anys dels països europeus a l'International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, que estableix que "les possibilitats de tenir sobrepès són més baixes entre els infants que mai miren la televisió mentre dinen o sopen en comparació amb els que sí que ho fan".

La Revista Española de Salud Pública destaca la relació entre pantalles i àpats en un article sobre els factors associats al sobrepès i l'obesitat en escolars de 8 a 9 anys de Barcelona. Assegura que la naturalesa i el sobrepès a la infància, si bé és multifactorial, té determinants com la conducta alimentària i l'alimentació poc sana, així com una limitada activitat física i "l'excessiu visionat de pantalles que augmenta el sedentarisme o la disminució de les hores de son".

No és conscient del que menja

Un altre efecte de menjar amb els ulls clavats a una pantalla és que l'atenció de l'infant se situa directament en allò que veu, de manera que perd la consciència del que ingereix i la quantitat, així com de la velocitat amb què menja. Per això, les pantalles poden fer que mengem més quantitat d'aliments de manera inconscient i "sense parar atenció ni al que es menja ni a la quantitat", avisa la directora del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), Roser Martí.

Rots, gasos i mala digestió

Martí també assenyala que aquesta inconsciència del que es menja és important perquè pot tenir conseqüències. Per exemple, pot causar problemes nutricionals, afectar els senyals de sacietat o menjar més de pressa, fins i tot promoure la ingesta amb angoixa. Això, segons Martí, pot tenir conseqüències físiques com empassar-se aire (aerofàgia) i no mastegar bé, cosa que genera de retruc rots, gasos, dolors abdominals i mala digestió.

Menjar sense gana i més del compte

Malgrat estar contents perquè la criatura s'ha acabat el puré, la carn o el peix, cal plantejar-se que no sempre és objectivament bo que s'acabin el plat. Les necessitats nutricionals de la canalla varien segons l'edat i fer-los menjar més del compte no és positiu. Segons un estudi de la Revista Médica Sinergia, s'ha constatat científicament que el visionat de continguts es dona sovint "independentment de la sensació de gana", de manera que és fàcil estar menjant més del necessari.

Associació positiva amb l'obesitat

Un article sobre l'impacte del temps de pantalla en la salut dels nens i adolescents, dut a terme per uns quants autors i publicat a la Revista Médica Sinergia, avisa que l'efecte acumulatiu de mirar pantalles i menjar alhora pot contribuir a una "associació positiva entre menjar mentre es veu la televisió i l'obesitat infantil"; és a dir, a promoure inconscientment aquesta relació entre la canalla. A més, pel que fa a l'educació nutricional, fomenta que l'infant entengui que es tracta d'una bona pràctica, que no té res a veure amb la comunicació intrafamiliar i la descoberta alimentària dels diferents ingredients.

Una alimentació menys saludable

Diverses investigacions han demostrat que és freqüent que les criatures mirin la televisió mentre mengen, i aquesta ingesta sol estar relacionada a més amb aliments "majoritàriament no saludables", indiquen els mateixos experts. Estudis previs fets en menors de 12 anys van relacionar comportaments sedentaris (sobretot mirar la televisió) amb alimentacions amb predomini de greixos, sucre i begudes ensucrades, i amb poca ingesta de fruita i verdura, "com a resultat de l'adopció d'hàbits poc saludables".

stats