Va de llibres
Suplements 17/08/2023

Natàlia Garriga: "Aquest estiu tenia molt clar que volia llegir el Rector de Vallfogona"

La consellera de Cultura recomana el primer volum de la poesia completa del poeta barroc

2 min
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga

Barcelona“Sempre és difícil triar i recomanar un sol llibre, però aquest estiu tenia molt clar que volia llegir el Rector de Vallfogona”, assegura la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La tria té tot el sentit, atès que enguany es commemoren els 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona (Saragossa, 1578/9 - Vallfogona de Riucorb, 1623), “un personatge complex, un mite de la nostra cultura, del qual tothom ha sentit a parlar però que poca gent sap qui és”. Com va dir fa uns mesos Josep Pedrals, poeta, rapsode i comissari de la commemoració, “és hora de tornar a posar el Rector de Vallfogona on toca: va ser el primer poeta barroc català, i li correspon un altar entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer. No ens podem permetre tenir-lo tan oblidat!”

Recordar-lo és llegir-lo, com fa la consellera, que recomana Poesia completa, volum I. Sonets i dècimes. “En aquesta commemoració –explica Garriga–, volem posar en relleu l’enorme qualitat literària de l’autor, però també és molt important que el puguem trobar a les llibreries per llegir-lo. I fa dos mesos l’Editorial Barcino va editar el primer volum de l’obra completa del Rector de Vallfogona, a cura d’Albert Rossich, de la Universitat de Girona, que fa una magnífica contextualització històrica i literària i que també inclou comentaris que en faciliten la comprensió”.

Vallfogonitzar la mentalitat catalana

Després del primer volum se’n publicarà un amb la resta de poesia original del Rector de Vallfogona, i un tercer amb l’obra de teatre Comèdia de Santa Bàrbara, l’obra en prosa i les poesies apòcrifes. "Recomano una lectura d’aquesta figura que va ser el principal model poètic en català durant més de dos segles per tal que puguem anar transmetent el seu llegat de generació en generació –diu la consellera de Cultura–. No sabem si ell volia ser llegit, però nosaltres en podem gaudir! Com diu Josep Pedrals: «L’objectiu que tenim per aquest any és vallfogonitzar de nou la mentalitat catalana»".

stats