Suplements 25/05/2022

El Monopoly

És bastant probable que, en aquest precís moment, en algun lloc del món, hi hagi algú que estigui jugant al Monopoly. Aquest joc de taula és un dels més famosos i populars del planeta perquè combina la sort i l’estratègia. A més, els seus fabricants han tingut l’encert de fer-ne versions adaptades a desenes de països i temes

2 min
El Monopoly

Què és?

El Monopoly és un joc de taula que consisteix en comprar i vendre propietats. Guanya qui es fa més ric i, a la vegada, aconsegueix arruïnar els altres jugadors. És un joc que combina la sort (perquè s’avança llançant els daus) i l’estratègia (perquè cada jugador decideix què fa amb els seus diners).

Qui el va inventar?

El Monopoly va néixer l’any 1935 de la mà d’un enginyer nord-americà que es deia Charles Darrow. En realitat ell es va inspirar en un joc anterior, El joc del propietari, que havia inventat una dona anomenada Lizzie Magie l’any 1902. Ella l’havia pensat com un joc educatiu, per alertar del perill d’acumular diners a costa dels altres. Darrow el va modificar una mica, li va posar el nom amb què seria conegut a tot el món (Monopoly) i es va fer milionari. 

Quines van ser les primeres ciutats?

El primer Monopoly tenia els carrers de la ciutat americana d’Atlantic City, a l’estat de Nova Jersey. Al cap d’un temps va venir el de Londres. Per fer-lo, es van canviar els noms dels carrers i les propietats, adaptant-los a la realitat londinenca. 

Es poden canviar les regles?

Encara que hi ha una manera clàssica de jugar al Monopoly, els seus fabricants admeten que també es poden pactar maneres diferents de jugar. Per exemple fent una partida curta, de manera que el joc s’acabi quan un jugador queda arruïnat. O deixant que els jugadors puguin tenir més d’un hotel en un carrer, o permetent que es pugui saltar d’estació en estació, si són d’un mateix propietari… Totes les regles són possibles sempre que tots els jugadors hi estiguin d’acord.  

Mono... què?

El nom del joc és una paraula que es fa servir en economia. Un monopoli és una situació en què un bé o un servei només l’ofereix una sola persona o empresa. Llavors, els consumidors només l'hi poden comprar a ell i, per tant, han d’acceptar les condicions que imposi el venedor, perquè no hi ha alternativa. És el que passava anys enrere amb les companyies de telèfon: només n’hi havia una, així que tothom li havia de contractar el servei.

Vocabulary

  • Tricks: trucs
  • Tips: consells
  • Sites: webs
  • Advice: consells
  • To win: guanyar
  • Average: mitjana

stats