Moda
Suplements 03/10/2022

Manual d'instruccions: com vestir-se per a un casament?

S'ha acabat el formalisme: moltes parelles opten per estils inusuals i demanen als convidats que també s'hi apuntin

Rachel Simon / The New York Times
4 min
Una parella el dia de la seva boda

Nova YorkQuan April Lavalle i Alex Boniello van començar a planejar el seu casament, una de les primeres coses que van decidir va ser el dress code, el codi que marca com han de vestir els convidats. En lloc de demanar-los que portessin roba formal o d'etiqueta, la parella va optar per una premissa més informal: la del còctel creatiu. Quan van especificar les instruccions del casament, inclòs el dress code, van rebre un bon grapat de preguntes dels convidats, que no sabien massa bé què posar-se per anar-hi correctament vestits. Per evitar qualsevol mena d'estrès, Lavalle i Boniello ho van voler posar encara més fàcil: "Simplement vestiu-vos com us sentiu més còmodes", els van acabar dient. “No volia que els meus convidats sentissin que havien de canviar el seu estil”, explica Lavalle.

Encara que el dress code per al casament d'aquesta parella sembli poc ortodox, en realitat és cop vegada més freqüents en els esdeveniments nupcials. S'espera que aquest any se celebrin uns 2,5 milions de casaments als Estats Units, alguns dels quals s'havien ajornat a causa de la pandèmia. “Moltes parelles han descobert que escollir un dress code únic, i no tradicional, per als seus enllaços és una manera eficaç de diferenciar-se de la resta”, explica Lesley Brickman, estilista de núvies de luxe i directora executiva de The One Gown, empresa de serveis d'estilisme de Los Angeles.

Lavalle i Boniello, que viuen a Nova York, estan desitjant veure el que la gent ha preparat per al seu casament, que se celebrarà a Brooklyn el pròxim 30 d'octubre. Esperen que el resultat sigui una mescla d'estils que reflecteixi les personalitats i els gustos de cada un dels assistents. La parella també seguirà el seu propi estil: Lavelle té previst vestir un “vel de festa” negre confeccionat per una amiga seva, la costurera de Broadway Anna Kate Reep, amb un vestit blanc dissenyat per Sarah Seven. Boniello, en canvi, portarà un vestit gris de Balenciaga que era de l'actor Michael K. Williams (The wire) i que va comprar al Harlem Creative Collective.

Tot i això, hem de ser conscients que aquests codis de vestuari, diguem-ne, fora del comú poden resultar confusos per als convidats que estan acostumats a llogar un esmòquing o a vestir-se amb un vestit negre clàssic. "Si t'estàs plantejant casar-te amb un dress code inusual, cal que comuniquis la teva idea als convidats amb antelació", diu Michelle Cousins, propietària i dissenyadora principal de Michelle Leo Events, a Salt Lake City. Això es pot fer a la web del casament o a la mateixa invitació. "Aquests detalls marcaran una gran diferència amb els teus convidats, ja que és bo que no se sentin perduts”, afegeix Cousins.

Tot i això, i per si de cas, hem preparat una guia sobre com interpretar alguns dels dress codes més difícils de seguir dels molts casaments d'aquest any:

De gala amb un toc bohemi

“El vestuari de gala amb un toc bohemi és net i elegant, però necessita un mínim de complements”, explica Jim Frericks, propietari de la web de casaments Today’s Bride, amb seu a Akron, Ohio. Els convidats poden portar vestits senzills però elegants, en paletes monocromàtiques amb subtils tocs de color i un aire bohemi. Els vestits poden incorporar elements de vegetació i flors per donar un toc subtil, i els assistents que portin esmòquing poden fer el mateix amb mocadors de butxaca de colors o un parell de mitjons amb patrons divertits.

De platja però formal

Mentre que alguns casaments a la platja demanen vestuari informal, d'altres solen demanar als convidats que s'arreglin com si anessin a una celebració interior. Per mantenir la formalitat, tenint en compte la sorra i el sol, es poden triar “vestits vaporosos llargs fins als peus o per sota del genoll en colors vius”, apunta Brickman, que també recomana “vestits en tons i teixits més clars, com el lli, amb corbates o faixes divertides”. Pel que fa al calçat, és important poder caminar còmodament, per tant, “caldria evitar els talons d'agulla de 10 centímetres o les sabates de vestir de cuir amb cordons”, afegeix.

'Casual' i elegant

Cosí germà de l'informal elegant o el semiformal, el casual elegant espera que els convidats portin vestits “més elegants que els que es poden portar a la feina però menys refinats que per a esdeveniments formals i de còctel”, destaca Monica Mercuri, assistent de moda de The Knot. “Els vestits d'estiu, les granotes i les peces de vestir amb accessoris mínims són bones opcions, mentre que els vestits llargs clàssics no són del tot adequats”, afegeix. I encara que els talons són perfectament acceptables, no són imprescindibles. Què cal evitar de totes totes? Els texans, les samarretes i “qualsevol mena de roba esportiva”, conclou Mercuri.

'Western chic'

Els casaments amb cactus com a teló de fons poden ser boniques, però encara que la parella es conformi que els convidats portin mocadors i botes de muntanya, vestir-se per a l'ocasió acostuma a ser complicat. En cas de dubte, la recomanació és optar per vestits que flueixin i “estampats atrevits i colors llampants: verds, tons de taronja, blaus intensos, vermells i morats profunds”, diu Lesley Brickman, que proposa barrets d'ala ampla i joies vistoses com a accessoris. "Pensa que vas a una mena de festival de Coachella i assegura't de vestir-te d'acord amb el clima. Evita teixits pesats com la llana o els sintètics gruixuts”, diu l'experta, que recomana triar talons tancats o sabates planes. La sorra i els talons d'agulla no combinen.

Formal però creatiu

Aquest últim estil requereix que els assistents als casaments es posin les seves millors gales, però sempre amb un o diversos girs. Amb aquest codi de vestimenta es vol “barrejar per evitar la previsibilitat”, explica Donnell Baldwin, estilista de Nova York. Això pot incloure vestits amb lluentons i estampats divertits, vestits o esmòquings amb armilles de colors, jaquetes amb estampats artístics i accessoris cridaners com a bosses de vellut o mocadors de butxaca estampats. Sempre que la longitud i el tipus dels vestits s'atinguin a les regles del dress code formal més tradicional, es pot jugar amb els detalls i fer combinacions divertides.

stats