Un estiu per descobrir casa nostra

El turisme familiar català escull Catalunya com a primera destinació per passar-hi les vacances a la recerca d’aire lliure, natura i experiències locals i autèntiques

6 min
Una bona opció per fer en família són els circuits d'orientació

La situació pandèmica actual, amb l’explosió de contagis de la cinquena onada i les restriccions contra el covid-19 que s’apliquen a la majoria de països de l’estranger, faran que, un estiu més, les famílies optin per quedar-se i fer turisme local en alguna de les moltes destinacions que tenim a tocar de casa. L’estiu passat, les opcions en cases rurals, càmpings, autocaravanes i hotels familiars, amb propostes per accedir a espais naturals i viure experiències a l’aire lliure, van ser les més escollides per aquest tipus de visitants. Aquest estiu la situació sembla que es tornarà a repetir, en una nova oportunitat per descobrir un territori que ens ofereix multitud d’opcions per a tots els gustos i edats, i amb totes les mesures de seguretat: “Creiem que el comportament serà molt semblant al de l’any passat, amb consum de proximitat, turisme local i molta voluntat de trobar experiències per passar-ho bé amb els fills i que van molt buscades durant l’any”, explica Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme.

Davant la multitud d’ofertes que ens proposa la xarxa i per a aquells que vulguin anar sobre segur, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) distingeix des del 2003 aquelles destinacions que disposen d’una oferta certificada d’establiments d’allotjament, restauració, oci i lleure adreçats als més petits. Actualment hi ha 19 destinacions amb la certificació Platja en família i 8 que tenen el certificat de Natura i muntanya en família. Totes elles es poden consultar a través de la pàgina act.gencat.cat, i estan adreçades i pensades per a infants de fins a 12 anys. A la mateixa pàgina també s’hi poden trobar equipaments i agències de viatge de turisme familiar certificats; parcs aquàtics i temàtics; estacions nàutiques i altres activitats, com el Dofi Jet Boats, l’Aquàrium de Barcelona o el Centre Gaudí de Reus. En total, hi ha 500 establiments afiliats a les marques de turisme familiar de l’ACT i, segons Torrent, aquest estiu pràcticament estan oberts en la seva totalitat, un 99%, un fet “simptomàtic d’expectativa de recuperació”, afirma. 

Vacances sostenibles 

Juntament amb l’opció de descobrir el territori més pròxim, un segon paràmetre que es manté a l’alça és la cerca d’allotjaments i experiències respectuoses amb el medi ambient, que ens acostin a la natura i promoguin el seu coneixement i estima. L’oferta que hi ha és abundant, no només en l’àmbit ambiental, sinó també d'activitats vinculades a experiències que ofereixin solucions de sostenibilitat social i cultural i que vetllen perquè hi hagi una millor relació entre resident i visitant: “El turisme postcovid buscarà més natura i evitarà massificacions, però també creiem que apostarà més per l'autenticitat i el respecte per la cultura local. Aquest factor marcarà el guió dels productes turístics més demanats en el futur”, afirma Patrick Torrent.

Jutta Hübener és una alemanya resident a Catalunya, fundadora de Desconnect.es, un portal des d’on proporciona allotjaments amb encant i experiències slow. L’objectiu és oferir estades singulars, que ella mateixa hagi viscut en primera persona i que siguin autèntiques: “No soc una agència de viatges, sinó que faig d’enllaç entre els visitants estrangers i els locals. Agafo el telèfon, parlo amb ells i els recomano cases que treballen amb criteris sostenibles. N’hi ha on podran tenir cura dels animals, collir verdures de l’hort, agafar els ous del galliner o desplaçar-se amb bicicleta, i tot plegat en plena natura. Vaig començar el 2010 com a aficionada i avui dia tinc contacte amb tot tipus de clients, també de catalans, que cada vegada aposten més per gaudir d’unes vacances respectuoses amb el medi”, explica. 

Qui també ha percebut un increment de la demanda familiar aquest estiu és l’hotel de muntanya Cerdanya Ecoresort, ubicat a Prullans, amb una clara orientació ecològica en tots els serveis i activitats que ofereix, a més d’una oferta gastronòmica amb productes de qualitat i Km0. “Estem recuperant clients que venien quan tenien els nens molt petits i que ara tornen amb les criatures més grans. Prefereixen quedar-se en lloc d’aventurar-se a marxar a l’estranger en situació pandèmica”, explica David Isern, gerent de l’establiment.

Una de les activitats organitzades que més èxit desperta és la visita al Verger Cerdà, els horts que proveeixen de verdures els restaurants de l’establiment, i on els més menuts poden interaccionar amb els animals i plantar i collir els aliments. “Hi ha molt interès pel món rural i l’agricultura regenerativa”, afegeix Isern. A més, gràcies a l’espai de teletreball que ofereixen, les famílies han ampliat la seva estada. “Han passat dels 3-4 dies als 6-7. En cas que un dels dos membres treballi, ho pot fer des de l’espai de coworking que oferim mentre l’altre es queda amb les criatures. Quan acaba la jornada de feina, poden gaudir junts de l’espai la resta del dia”, explica David Isern.

Descobrir el món de les abelles en família.
Els esports aquàtics són una molt bona opció.
Un infant observant els ocells al Parc de l'Estany.

Una altra experiència que ens descobreix el món rural, sobretot aquell que vivien els nostres avis i àvies, és el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. L’exposició permanent és una excel·lent oportunitat perquè els més petits aprenguin com les generacions passades treballaven la terra, i ho facin a través del joc, la interacció i les dinàmiques artístiques. Vestits de pagesos, els nens i nenes aprendran d’on prové l’oli i el vi i quins utensilis es feien servir per extreure’ls. Aquest agost també ofereixen un conjunt d’activitats culturals i educatives a favor de la sostenibilitat, com ara pintar amb plantes, fer conserves amb fruites i verdures, elaborar un petit herbari o fer una ruta guiada amb bicicleta elèctrica. Les podeu trobar a museuvidarural.cat.

Ciutats i pobles amb encant

Catalunya és, en paraules de Patrick Torrent, una de les tres primeres destinacions turístiques europees en arribada de turistes internacionals i se situa entre les deu primeres en els rànquings d’experiència turística en tots els àmbits: cultura, gastronomia, esport, natura i lleure, entre altres. Aquest estiu pot ser una bona oportunitat per visitar el patrimoni més pròxim a través d’activitats didàctiques i entretingudes.

Girona disposa de circuits d’orientació perquè els més petits descobreixin la ciutat de manera entretinguda. També ofereix un conjunt d’activitats programades per al mes d’agost que es poden consultar a l’agenda de la ciutat, accedint a girona.cat. Per la seva banda, Barcelona té un ampli conjunt d’activitats family friendly (barcelonaturisme.com), que permeten acostar-se a la ciutat amb els més menuts a través d’experiències de mar, artesania, gastronòmiques o a través dels museus, monuments i recorreguts històrics. Qui opti per Lleida (turismedelleida.cat) s’hi trobarà activitats organitzades al Castell Templer de Gardeny (Nits del Temple) i exposicions adreçades al públic familiar al CaixaForum Lleida, a la Casa dels Gegants o al Museu d’Automoció Roda Roda. I finalment, qui vagi a Tarragona (tarragonaturisme.cat), el MNAT (Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona) organitza l’activitat Qui som?, una introducció al món romà, i les visites teatralitzades a la vila romana dels Munts, a Altafulla. En el marc de les festes de Sant Magí (14-19 agost) també hi trobareu el festival La Imaginada, amb el públic més jove com a protagonista.

Vacances en família

El programa Vacances en Família, que es desplega en albergs de Catalunya (Xanascat), o el de la Fundació Pere Tarrés, que s’organitza a vuit cases de colònies del territori, plantegen una alternativa de lleure en entorns privilegiats amb activitats dissenyades segons l’edat dels participants. Propostes que aposten per un enriquiment social i vivencial per a grans i petits, i amb totes les mesures covid. Altres entitats com Fundesplai també ofereixen activitats en família a les seves cases de colònies.

Tobogans gegants, granges d’animals, castells, parcs amb trenets, jardins o excursions. El portal sortirambnens.com ofereix més de 2.500 propostes, recursos i idees per fer amb criatures de 0-14 anys. Una opció sempre útil que renoven contínuament: “El 90% de les excursions que recomanem les hem fetes personalment per aconsellar de primera mà els serveis o dificultat que tenen”, explica Clàudia Solé, CEO de Sortir amb Nens. 

La Vall d’Aran, el Berguedà, el Baix Llobregat, les Terres de l’Ebre, la Garrotxa, la Costa Brava o els Pirineus formen una oferta abundant i rica en propostes a Catalunya que planteja “solucions de lleure i respostes a les necessitats de totes les famílies que tinguin previst passar unes vacances en família al nostre país”, conclou Torrent.

Activitats amb valors i diversió
  • Escasateva.catalunya.com Un portal on hi trobaràs desenes d’experiències, activitats per viure en família i rutes que emocionen.
  • Terresdelebre.tripandkids.com Experiències, activitats, cultura i gastronomia per a visitar en família les Terres de l’Ebre. Per a qui vulgui anar a la Costa Daurada: costadaurada.tripandkids.com.
  • Escapadaambnens.com Gran buscador i planificador familiar per organitzar la vostra escapada en menys de 5 minuts.
  • Apps de servei RuralApp: eina de reserves per telefonia mòbil específica del turisme rural de Catalunya. Guidaran: senderisme, natura i pobles amb encant amb semàfor d’aforament per a descobrir el millor de la Val d’Aran. Inclou nivells de dificultat i recomanacions.
Turisme en família a Girona
stats