Barcelona Bridal Fashion Week

Curts i amb sabates planes: els vestits de núvia es reinventen

Una quarantena de firmes catalanes i internacionals sedueixen la nova generació de núvies a la Barcelona Bridal Fashion Week, que reafirma la capital catalana com a epicentre de la moda nupcial

4 min
Un dels vestits de Giambattista Valli a la desfilada de la Llotja de Mar

BarcelonaAquesta setmana Barcelona ha lluït més càndida i elegant que mai com a epicentre de la creació i de desfilades de moda nupcial. Des de dimecres fins demà, el recinte firal de Montjuïc ha estat el lloc escollit per a la presentació de 37 firmes de vestits de núvia. I si bé la presència del segell català és innegable, les propostes internacionals també han tingut un gran pes tant a les desfilades com entre les 400 marques instal·lades al recinte d'exposicions firal. La història, l'arquitectura i el sector cultural català han estat part activa en el desenvolupament de la Barcelona Bridal Fashion Week i La Fura dels Baus ha estat l'encarregada de crear un escenari artístic exposat a peu de carrer de les Torres Venecianes amb la intenció d'acostar les desfilades a la ciutadania. L'obra, que du per nom Barcelona goes bridal!, recrea una reproducció a gran escala del cicle de la indústria de la moda de núvia, en forma d'un llarg penjador elevat des d'on pengen 40 vestits de marques catalanes que han desfilat aquesta setmana.

Algunes de les cases de moda catalanes presents a la Barcelona Bridal Fashion Week han estat Jesús Peiró –l'encarregat d'obrir la Barcelona Bridal Week–, YolanCris, Mariano Moreno, Olga Macià o Pronovias, que ha estat una de les col·leccions més esperades de l'edició per la transformació interna que estan impulsant. Una altra de les firmes més esperades ha estat la de l'italià Giambattista Valli, la maison convidada en aquesta edició. En l'àmbit internacional també han desfilat Marylise & Rembo, Carta Branca, la búlgara Julia Kontogruni, la ucraïnesa Katy Corso o, fins i tot, The Atelier, la línia nupcial de l'emblemàtic dissenyador Jimmy Choo.

Giambattista Valli, estrella de la Bridal Night

Les columnes gòtiques del palau de la Llotja de Mar es van tenyir dijous de color blanc per acollir la desfilada de moda nupcial de Giambattista Valli. El dissenyador italià, d'estil afrancesat amb una llarga i consolidada carrera a la capital de la moda, va presentar les creacions per a núvia de la seva tercera Love collection. Els dissenys presentats van aconseguir mantenir acuradament l’equilibri entre la innovació i el romanticisme més clàssic.

Disseny de Giambattista Valli

Amb diademes de llaços de color cru al front, les núvies de Valli van desfilar amb vestits curts vaporosos de capes i de tul agafats a les espatlles per substituir les llargues cues dels vestits més clàssics perquè per a Valli les núvies també poden anar de curt per pujar a l’altar. Els dissenys florals, el volum i un estil digne del Rococó van ser els protagonistes d’una desfilada que va apostar per la sumptuositat sense deixar enrere l'elegància de l’alta costura francesa.

Pronovias, la renovació del llegat

La línia d'alta costura de Pronovias va celebrar aquest divendres el seu seixantè aniversari amb una gran festa de l'atelier: començant amb una llarga llista de cares conegudes com Macarena García, Quim Gutiérrez, Ana Rujas, Vanesa Lorenzo, Inés Sastre i Garbiñe Muguruza, continuant amb un fashion film i culminant amb una col·lecció impecable. Sota la cúpula del MNAC, la metamorfosi de Pronovias va deixar enrere la línia més clàssica per adoptar la varietat d'idees i estructures de la nova col·lecció.

Atelier Pronovias desfilant a la Sala Oval del MNAC

Per fer-ho, Barcelona ha jugat un paper imprescindible com a objecte d'inspiració, especialment amb les línies corbes del modernisme barceloní, creant formes rígides i estructurals que sobresurten dels vestits. Amb teixits nobles com la seda i el setí, la firma ha apostat per la combinació dels vestits blancs d’ivori o crus amb accessoris negres com les mitges, guants llargs fins als colzes o sabates de taló.

Si et cases el 2025, aquestes són les tendències de moda nupcial per al gran dia

  • La núvia superstar: aquelles a qui no els agrada passar desapercebudes també trobaran el seu estil en les noves tendències de moda nupcial. Les cotilles com a vestits de núvia al pur estil de Jean-Paul Gaultier s'han vist damunt de les desfilades de la Bridal, fet que fa pensar que aquesta tendència també arribarà a les passarel·les de l'altar. Els teixits setinats i la pedreria, tant al vestit com als complements, poden ser bons aliats per a les núvies a qui no els tremola el pols.
  • La núvia boho: si bé la gamma de blancs segueix sent la gran protagonista, també hi ha hagut espai per als tons de blanc ivori, els crus i els beixos, que rememoren l'estil eivissenc dels anys 60. Les núvies que vulguin dissenys relaxats i on sentir-se elles mateixes, podran trobar teles ultralleugeres com la seda o la bambula, amb transparències i detalls fets amb una acurada artesania. Aquest estil s'allunya dels dissenys barrocs per donar el protagonisme a les caigudes relaxades dels teixits.
  • La núvia minimalista: els dissenys rectes i racionals no han passat de moda i la tendència del silent luxury també s'ha deixat veure a les passarel·les de la Bridal Barcelona. Aquesta tendència pren forma de dissenys estructurals amb volums a mig pas entre la innovació i l'essència més clàssica.
  • Complements negres: les núvies del 2025 tindran espai per atrevir-se a trencar la gamma de colors pastel i afegir complements negres com ara mitges, sabates o guants fins als colzes sense por de cometre cap pecat.
  • Els motius florals en tots els estils imaginables: pètals, flors senceres o motius que recorden la natura han estat presents tant en petit format en els vestits més relaxats com també sent els protagonistes de vestits voluminosos i potents.
  • Es deixen enrere les sabates altes: les ballarines i sabates de taló baix han estat una constant a la Bridal Barcelona, una pista més que també en el dia del "Sí, vull" la comoditat i l'elegància van de bracet.
stats