Feminismes
Suplements 09/03/2023

Guia per criar un fill feminista

Criem les nenes per lluitar contra els estereotips, però no fem el mateix amb els nens

Claire Cain Miller / The New York Times
8 min
Un grup de nens i nenes jugant al pati d’una escola de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

Avui dia és molt probable que diguem a les nostres filles que poden ser el que vulguin –astronautes i mares, tosques o molt delicades–, però no fem el mateix amb els nostres fills. Tot i que hem donat a les nenes més opcions de rols per triar, segons els sociòlegs el món dels nens continua sent molt limitat. Se'ls descoratja quan tenen interessos considerats femenins. Se'ls diu que siguin grollers o que redueixin la seva anomenada “energia de nen”.

Si volem crear una societat equitativa, una on tothom pugui progressar, també hem de donar més opcions als nens. Com assenyala Gloria Steinem: “Estic contenta que hàgim començat a criar les nostres filles més com els nostres fills, però no funcionarà fins que criem els nostres fills més com les nostres filles”.

Això és perquè els papers per a les dones no es poden expandir si no ho fan també els dels homes. Tot i això, no es tracta només de les dones. Els homes s'estan quedant endarrerits a l'escola i la feina perquè no estem criant nens perquè tinguin èxit en la nova economia rosa. Les habilitats com la cooperació, l'empatia i la diligència –que sovint es consideren femenines– cada vegada es valoren més a les escoles, i els treballs d'avui, les feines que requereixen aquestes habilitats, són les que estan creixent amb més rapidesa.

Però com podem criar fills feministes?

Vaig demanar a neurocientífics, economistes, psicòlegs i altres especialistes que responguessin aquesta pregunta basant-se en les investigacions i dades més recents sobre gènere. Vaig definir feminista de manera simple, com algú que creu en la igualtat total entre homes i dones. Els seus consells tenen aplicacions àmplies: estan adreçats a qualsevol que vulgui criar nens amables, segurs i lliures per perseguir els seus somnis.

Deixa'l plorar

Els nens i nenes ploren amb la mateixa freqüència quan són nadons i petits, segons mostren les investigacions. Tot i això, al voltant dels cinc anys els nens reben el missatge que l'enuig és acceptable però que no s'espera que mostrin altres sentiments, com la vulnerabilitat, diu Tony Porter, cofundador de A Call to Men, un grup d'activisme i educació.

“A les nostres filles se'ls permet ser humanes, però als nostres fills se'ls ensenya a comportar-se com robots –comenta–. Ensenya-li que té una varietat completa d'emocions, que es pot aturar i dir: «No estic enutjat; tinc por», o «Em sento ferit emocionalment», o «Necessito ajuda»".

Proporciona-li models a seguir

Els nens són particularment receptius quan passen temps amb models a seguir, fins i tot més que les nenes, segons mostren les investigacions.

Cada cop hi ha més proves que els nens criats en famílies sense figura paterna obtenen pitjors resultats en termes de conducta, estudis i ingressos. Segons els economistes David Autor i Melanie Wasserman, una raó d'això és que no han vist homes que assumeixin les responsabilitats de la vida. “Fes que hi hagi homes bons on sigui el teu fill”, diu Porter.

"Però també brinda'ls models femenins a seguir. Parla sobre els èxits de dones que coneixes i de dones famoses als esports, la política o els mitjans de comunicació. Els fills de mares solteres en general respecten molt els seus èxits", diu Tim King, fundador de les Urban Prep Academies per a nois afroamericans de baixos recursos. Els convida a veure altres dones de la mateixa manera.

Deixa'l ser ell mateix

Tot i que els rols de gènere en els adults s'han barrejat, els productes per a nens s'han dividit més que fa 50 anys, segons estudis: el rosa i el blau ja no només són al passadís de les joguines en les princeses i els camions, sinó també a les taxes i als raspalls de dents. No sorprèn que els interessos dels nens acabin alineant-s'hi.

Els especialistes en neurociència diuen que els nens no neixen amb aquestes preferències. Fins a mitjans del segle XX, el rosa era el color per als nens i el blau el de les nenes. Als estudis no s'ha demostrat que els nadons tinguin preferències marcades per determinades joguines. La diferència, segons els investigadors, sorgeix quan els nens prenen consciència del seu gènere, al voltant dels dos o tres anys, i en aquell moment les expectatives socials poden invalidar els interessos innats. Els estudis longitudinals mostren que la divisió de joguines té efectes a llarg termini en les bretxes de gènere en termes acadèmics, així com en el desenvolupament d'habilitats espacials i socials, segons Campbell Leaper, cap del departament de psicologia de la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz.

Perquè els nens desenvolupin tot el potencial, han de seguir els seus interessos, ja siguin tradicionals o no. Deixa'ls. La idea és no assumir que tots els nens volen les mateixes coses i, en canvi, assegurar-se que no estiguin limitats. Ofereix-los activitats com jugar amb blocs i anima'ls a intentar activitats com emprovar-se roba o assistir a classes d'art, encara que no les busquin per ells mateixos, diuen els sociòlegs. Denuncia els estereotips (“Que malament que a la caixa d'aquesta joguina només hi hagi fotos de nenes, perquè jo sé que als nens també els agrada jugar amb casetes de nines”). També podeu millorar la condició de les dones. Els investigadors sostenen que la raó per la qual els pares encoratgen les seves filles a jugar futbol o a ser doctores però no els seus fills a fer classes de ballet o ser infermers és que el que és femení és sinònim d'un estatus menor.

Ensenya-li a fer-se càrrec de si mateix

“Algunes mares crien les seves filles però adoren els seus fills”, diu Jawanza Kunjufu, escriptor sobre l'educació dels nens negres. Fan que les filles estudiïn, facin feines de casa i vagin a l'església, diu, però no fan el mateix amb els fills. La diferència es reflecteix en les dades: les noies nord-americanes d'entre 10 i 17 anys passen dues hores més a la setmana fent tasques que els nois, i és un 15% més probable que es pagui als homes per fer-les, segons un estudi de la Universitat de Michigan. “Ensenyem als nostres fills a cuinar, netejar i cuidar-se: a ser igual de competents a casa que com esperem que ho siguin les nostres filles en una oficina”, diu Anne-Marie Slaughter, presidenta de New America, una organització de recerca i estratègia.

Ensenya-li a cuidar els altres

Les dones encara són les que tenen cura dels altres –els nens i els avis– i s'encarreguen de les feines de la casa, encara que els dos pares treballin a temps complet, segons demostren les dades. Les feines de cuidador són les que estan creixent més ràpid, així que cal ensenyar els nens a tenir cura dels altres.

Parla'ls de com els homes poden equilibrar la feina i la família, i explica'ls que s'espera que no només les filles, sinó també els fills, tinguin cura dels pares i altres familiars quan siguin grans, diu Slaughter.

Demana ajuda al teu fill per fer-li el sopar a un amic malalt o per visitar un parent hospitalitzat. Fes-lo responsable de cuidar les mascotes i els germans petits. Anima'l a cuidar nens, a ser entrenador o tutor.

Comparteix la feina

Quan sigui possible, oposa't als repartiments per gènere de les tasques domèstiques i la cura dels nens entre el pare i la mare. Els actes diuen més que mil paraules, afirma Dan Clawson, sociòleg de la Universitat de Massachusetts a Amherst: “Si la mare cuina i neteja la casa i el pare talla la gespa i surt de casa sovint, això s'aprèn”.

També han de compartir guanyar-se el pa. Un estudi mostra que és més probable que els homes criats per dones que van treballar com a mínim un any quan els seus fills eren adolescents es casin amb dones que treballen. Un altre va trobar que els fills de dones que treballen durant qualsevol període de temps abans que ells compleixin 14 anys passen més temps fent tasques de la llar i cuidant els fills quan són adults. "Els homes criats per dones treballadores són significativament més igualitaris en les seves actituds respecte al gènere", diu Kathleen McGinn, professora de l'Escola de Negocis de Harvard.

Encoratja'l a tenir amigues

Una investigació de la Universitat Estatal d'Arizona va trobar que cap a finals de preescolar els nens comencen a separar-se segons el gènere, i això reforça els estereotips. Tot i així, els nens a qui s'encoratja a jugar amb amics del sexe oposat aprenen a comunicar-se i solucionar problemes de millor manera. “Com més obvi és que el gènere es fa servir per categoritzar grups o activitats, més probable és que es reforcin els biaixos i estereotips de gènere”, afirma Richard Fabes, director de la Facultat Sanford d'aquesta universitat, on s'investiga sobre el gènere i l'educació. "Organitza festes d'aniversari i equips d'esports mixtos quan els nens són petits perquè no creguin que és acceptable excloure un grup basat en el gènere", diu Christia Brown, psicòloga del desenvolupament de la Universitat de Kentucky. Així mateix, intenta evitar les diferències verbals: un estudi va trobar que quan els mestres de preescolar deien “nens i nenes” en lloc de “nens”, els alumnes tenien més creences estereotípiques sobre els rols de les dones i els homes, i passaven menys temps jugant els uns amb els altres. També és menys probable que els nens amb amigues considerin les dones com només conquestes sexuals, va assenyalar Porter.

Ensenya'ls que "No és no"

Altres maneres d'ensenyar respecte i mutu acord: demana als nens que preguntin abans de tocar el cos d'un altre ja al jardí d'infants. Ensenya'ls també el poder de la paraula no: deixa de fer-los pessigolles o de jugar a lluites quan la diguin.

Ofereix un model de resolució de problemes a casa. L'exposició dels nens al divorci o a l'abús s'ha associat amb una deficient resolució de conflictes en relacions romàntiques futures, assenyala W. Bradford Wilcox, sociòleg i director del National Marriage Project, de la Universitat de Virgínia.

Pronuncia't quan algú sigui intolerant

"Digues alguna cosa quan siguis testimoni de burles o assetjament, i practica jocs de rols amb els teus nens perquè puguin intervenir si els presencien", diu Brown. També assenyala quan s'estiguin comportant de manera inadequada. “Són nens” no és una excusa per a una mala conducta. “Reorienta les conductes que siguin denigrants, intolerants, irrespectuoses o grolleres”, recomana King.

No facis servir mai la paraula 'nena' com a insult

No diguis, ni deixis que el teu fill digui, que algú llança la pilota o corre com una nena, ni facis servir marieta ni cap dels seus sinònims més ofensius. El mateix val per a les bromes sexistes.

Aneu amb compte amb els usos de la llengua més subtils. La investigació d'Emily Kane, sociòloga del Bates College, mostra que els pares inculquen els rols de gènere tradicionals en els fills principalment perquè temen que es converteixin en objecte de burla d'una altra manera.

“Tots podem ajudar evitant els judicis, així com els petits i ordinaris prejudicis sobre el que li agradarà o el que farà bé en base al seu gènere”, assenyala. Els nens dels quals es burlen poden dir: “No és cert, qualsevol pot jugar amb collarets”, o “No soc nena, però creus que realment són pitjors que els nens?”, apunta Lise Eliot, especialista en neurociències de la Universitat Rosalind Franklin.

Llegeix-li molt, especialment històries sobre dones i nenes

Potser has sentit que els nens són molt bons en ciències i matemàtiques i les nenes en llenguatge i lectura: els estereotips es poden convertir en realitat.

Les mares parlen més amb les filles que amb els fills, segons una anàlisi feta per Leaper a partir de diversos estudis. Combat l'estereotip parlant als nens, llegint-los i animant-los a llegir.

Llegiu sobre una gran varietat de persones i històries que trenquin el motlle, no només les que parlen de nens que salven el món i nenes que necessiten ser salvades. “Això hauria de començar als tres anys, quan realment pesquen els estereotips i se n'adonen”, va dir Brown. “Si no els ajudes a etiquetar-ho com a estereotips, assumeixen que les coses són així”.

Encoratja'l a ser nen

Criar així un nen no es tracta només de dir-li què no ha de fer ni esborrar completament les diferències de gènere. Per exemple, tots els mamífers mascles participen en jocs bruscs, va indicar Eliot. Així que deixa que juguin a lluitar, facin bromes, mirin esports, s'enfilin als arbres, facin fogueres.

Ensenya'ls a demostrar la força: la de reconèixer les seves emocions. Ensenya'ls a ser proveïdors per a la seva família cuidant-los. Ensenya'ls a ser grollers: el mínim per oposar-se a la intolerància. Fes-los sentir segurs perquè persegueixin qualsevol cosa que els apassioni.

stats