Suplements 29/04/2022

Com es cura una ferida?

Spiderman es pot enfilar als edificis i Superman pot volar. Però els superherois no són els únics amb capacitats fabuloses. Tu també en tens: si et fas una petita ferida, el teu cos s’encarrega de cicatritzar-la, gairebé com per art de màgia. Això sí, perquè es curi correctament, cal seguir unes pautes. Tot seguit, les recordem

2 min
Com curem una ferida?

Pas 1: aigua i sabó

Estàs jugant al pati i has relliscat. Apa, ja t’has fet una rascada a la cama. Fa mal, oi? Potser et surt sang i tot. Crida un adult i veuràs com de seguida et curarà. El primer que farà serà netejar la ferida amb aigua i sabó o amb sèrum fisiològic, que és una substància que es fa servir en medicina. D’aquesta manera evitem que es pugui infectar.

Pas 2: una gasa per netejar

Per netejar la ferida es pot fer servir una gasa petita, però sense fregar el mal. N’hi ha prou si es fan petits tocs. Sempre és convenient evitar el cotó fluix, perquè les fibres es podrien quedar enganxades a la pell.

Pas 3: que no quedi res

Quan caiem, ens poden quedar enganxades petites pedres, restes de sorra, fulles, etc. Si no marxen amb l’aigua i el sabó, cal enretirar-ho amb l’ajuda de la gasa, fent fregues suaus, de dins cap a fora.

Pas 4: desinfecció

Ja gairebé ho tenim! Ara només cal aplicar un antisèptic. És a dir, un producte que evita que es formin microorganismes que poden causar les infeccions. No cal patir, perquè no fa gens de mal.

Pas 5: protegim la ferida

En alguns casos és recomanable tapar la ferida amb una gasa o bé una tireta. Quan la ferida ja estigui tancada o comenci a fer crosta, ja es podrà deixar a l’aire.

Pas 6: esperar que caigui la crosta

És rígida, de vegades ens tiba la pell i no és gaire bonica. Però tenir una crosta és el millor que ens pot passar: senyal que la ferida està cicatritzant. A més, aquesta capa és com un escut protector contra les infeccions. Això sí, cal tenir paciència i esperar que caigui: si te l’arrenques abans d’hora, pot passar que la ferida encara no estigui curada i hauràs de tornar a començar!

Vocabulary

  • Cut: tall
  • Scrape: esgarrapada, rascada
  • To heal: curar-se
  • Wound: ferida
  • Swollen: inflat
  • Warm: calent
  • To ooze: supurar


stats