Oci
Suplements 30/07/2022

10 propostes per viatjar amb canalla fora de Catalunya

Us recomanem experiències en paratges naturals que no els deixaran indiferents

3 min
Un pare d'excursió amb la seva filla
1.
Banyar-se en una cala de Menorca

Reconegut per la Unesco com a Reserva de la Biosfera

Una imatge de Menorca

Territori reconegut per la Unesco com a Reserva de la Biosfera des del 1993, l’illa de Menorca és una destinació familiar per excel·lència. Les 119 platges i cales que conserva, d’aigües turqueses i paisatges amb encant, són el principal reclam turístic de la zona. Els amants del mar hi poden practicar multitud d’esports d’aigua com vela, caiac, surf, busseig a pulmó o submarinisme. Però més enllà de la costa, també val la pena descobrir els pobles, l’entorn natural, la cultura i els productes de l’illa. Menorca és –per a més de 700.000 persones cada estiu– sinònim de vacances, però, com informa el portal Menorcabiosfera.org, cal que els visitants coneguin i respectin la fragilitat del territori si en volen continuar gaudint.

2.
Buscar follets amagats als boscos de la Selva Negra

Per a famílies amants del senderisme

La Selva negra

Les famílies amants del senderisme trobaran a la Selva Negra, a l’estat de Baden-Württemberg, al sud-oest d’Alemanya, un ampli ventall de possibilitats per fruir d’aquests boscos espessos i frondosos que li atorguen el nom. Rutes per buscar follets amagats o circuits per caminar descalços són algunes de les propostes que ens ofereixen, la majoria gratuïtes.

3.
Dormir en una granja sostenible de Galícia

Submergir-se en la cultura local i participar en activitats agràries sostenibles

Una granja sostenible a Galícia

Actualment, podem trobar una àmplia oferta d’allotjaments compromesos amb el medi ambient gràcies als quals es poden viure experiències de connexió amb la natura i vinculades al món rural. Una d’aquestes possibilitats la trobem al cor de Galícia, en una de les quatre cases rurals que la Granja Arqueixal ha rehabilitat seguint “principis ecològics i tècniques de bioconstrucció”, detallen al portal www.arqueixal.es. Ubicats a Santiago de Albá, a la comarca de A Ulloa, els allotjaments permeten submergir-se a la cultura local i participar durant uns dies en activitats agràries sostenibles com cuidar l’hort, munyir les vaques, elaborar un formatge artesà o anar a buscar els ous del galliner. En José Luís, en Chus i la Julia s’encarreguen de regentar el negoci i de fer participar els més petits en les tasques diàries de la granja. A més, ofereixen visites guiades a persones que no s’hi allotgin així com propostes per a escolars i grups.

4.

Observar marmotes al Parc Nacional Gran Paradiso

Excursions per observar isards i marmotes

El primer parc nacional italià, ubicat a la Vall d’Aosta, celebra aquest 2022 el centenari de la seva creació i ho fa amb un conjunt d’activitats vinculades a la preservació i difusió dels seus espais naturals. Hi trobareu un extens ventall d’excursions per poder observar isards, marmotes, àguiles, guineus o voltors.

5.
Visitar un dels pobles pastors més grans d’Europa

140 cabanes recobertes per teules d'avet

Un poble pastor a Eslovènia

L’altiplà de Velika Planina, a Eslovènia, conserva un dels poblats de pastors més grans d’Europa “format per 140 cabanes” d’arquitectura típica de la zona “recobertes per teules d’avet”, segons l’Oficina de Turisme d’Eslovènia (www.slovenia.info). Els més actius podran accedir a la zona caminant, on podran degustar llet fresca i un esmorzar de pastor.

6.
Els Macarulla, els senders màgics d’Andorra

Circuits de muntanya amb activitats

El Bosc Macarulla   Prensa 37

“Estimular la imaginació i descobrir elements amagats” és l’objectiu d’aquests circuits de muntanya, anomenats Macarulla i que proposen una guia d’activitats a cada trajecte, segons Visitandorra.com. El bosc dels menairons o On són els bolets són els noms d’alguns d’aquests circuits on els infants trobaran jocs i sorpreses elaborades amb materials naturals i creats per artistes locals.

7.
Observar un milió d’estornells dansant al cel de Jutlàndia

Una de les experiències de les nits d'estiu a Dinamarca

Imatge de Jutlandia

És un dels fenòmens naturals que ens proposa l’Oficina de Turisme de Dinamarca (www.visitdenmark.com) i que s’esdevé a les nits d’estiu, al sud de la península. S’hi poden trobar altres experiències com pujar una muntanya de sorra o visitar la casa de Hans Christian Andersen.

8.

Ruta amb bici seguint el Danubi, a Àustria

Un recorregut apte per a tots els públics

El tram austríac d’aquesta històrica via ciclista comprèn 317 km entre Passau i Hainburg. Es tracta d’un recorregut apte per a tots els públics, allunyat del trànsit, planer i àmpliament pavimentat. Els diferents trams recorren ciutats d’època romana, monestirs barrocs i esglésies, segons el portal oficial www.austria.info.

9.
Fascinar-se per un cel Starlight

Zona amb un cel de "qualitat excel·lent"

Un cel Starlight

La Fundació Starlight acredita aquelles zones que es distingeixen per tenir “un cel de qualitat excel·lent i que són un exemple de protecció i conservació”. A Espanya hi ha nombroses destinacions turístiques Starlight que es poden visitar. La més recent, certificada aquest 2022, a La Manchuela, a Albacete.

10.
Veure balenes i dofins a les costes de Tenerife

Triar empreses amb certificat d'activitat respectuosa

Balenes a Tenerife

Una experiència emocionant que permet reconèixer balenes, dofins i altres cetacis convivint al seu hàbitat natural. Hi ha més de 80 empreses a Tenerife, a les illes Canàries, que es dediquen a aquest tipus d’activitats tot i que “no totes compleixen amb el protocol establert”, explica Misael Morales, de Biosean. L’empresa ha rebut la certificació d’observadors responsables de balenes i dofins per l’Aliança Mundial de Cetacis (WCA). “Si se’ls talla el pas, se’ls persegueix per darrere o no es redueix la velocitat, els animals poden abandonar la zona i fins i tot les cries. Cal escollir bé amb qui es fa l’activitat perquè sigui respectuosa”.

stats