CAS MÉTODO 3
Societat 05/06/2013

Martorell dimiteix, esquitxat per l'espionatge de Método 3

El director de Serveis Penitenciaris de la Generalitat renuncia perquè no vol perjudicar el Govern. El conseller de Justícia assegura que la decisió ha estat "voluntària" i que feia "bastants dies" que estava presa. ERC ha rebut la confirmació "de matinada" de membres de l'executiu

Ara
4 min

BarcelonaEl director general dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Xavier Martorell, ha acabat cedint a la pressió per la seva relació amb el cas dels espies i ha presentat la dimissió irrevocable. El Govern ja l'ha acceptat, segons ha confirmat aquest dimecres al matí la conselleria de Justícia en un comunicat, després que 'La Vanguardia' l'hagi avançat en l'edició de paper. En un comunicat, Martorell ha justificat la seva renúncia per no perjudicar el Govern. El responsable de Presons ha al·legat motius personals. Martorell és la primera víctima política de l'escàndol vinculat a l'agència de detectius Método 3, investigada judicialment per l'espionatge de nombroses personalitats de l'àmbit polític, econòmic i social. Al comunicat, enviat a les 8.51 h, Gordó assegura que la decisió ha estat "voluntària".

Posteriorment, el conseller ha respost en seu parlamentària a una pregunta de C's sobre aquest assumpte i ha explicat que Martorell tenia presa la decisió fa "bastants dies", però que primer "es volia esperar a passar per la comissió [de Justícia, la setmana passada,] a donar explicacions". Així, ha afirmat que "de cap de les maneres volia afectar amb la seva situació la imatge del Govern, de la conselleria i dels serveis penitenciaris" i ha rebutjat dimitir ell perquè ha lligat el seu futur "només als ciutadans del país, a ningú més".

Diu el comunicat:

"El conseller de Justícia, Germà Gordó, vol posar de manifest, arran de la renúncia que va presentar ahir a la tarda el director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, que tot i la confiança dipositada en la persona del director general ha decidit acceptar la seva renúncia al càrrec que ara ocupa. Tot i així, el titular de Justícia vol reconèixer la dedicació i la tasca de Xavier Martorell al capdavant dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat. I, alhora, vol destacar que amb la seva renúncia el departament de Justícia i el Govern perden un important actiu polític i professional. El conseller de Justícia vol aclarir, una vegada més, que en cap cas des del Govern s’ha demanat la renúncia al càrrec de director general de Serveis Penitenciaris a Xavier Martorell i que aquesta decisió ha estat voluntària".

Comunicat de Martorell

Martorell ha confirmat la renúncia en un altre comunicat. Segons diu, va presentar la renúncia ahir a la tarda a iniciativa pròpia després de comparèixer la setmana passada davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament de Catalunya. Els motius que al·lega Martorell per presentar la renúncia són "d'una banda, personals, i de l'altra, perquè no s'utilitzi el seu nom amb l'objectiu de malmetre la institució que representa i evitar així que s'interfereixi en la tasca del Govern i en el normal desenvolupament de la Direcció General de Serveis Penitenciaris". Martorell agraeix al president de la Generalitat i al conseller de Justícia "l'oportunitat de treballar des de la direcció general de Serveis Penitenciaris al servei del país". Acaba el comunicat reconeixent la tasca que dia a dia han fet els professionals de l'àmbit penitenciari català durant els mesos en què ha estat al capdavant d'aquesta direcció i que li han permès desenvolupar la seva feina "amb professionalitat i dedicació".

Els socis parlamentaris ho han sabut "de matinada"

ERC ha conegut la notícia "de matinada". En declaracions a Catalunya Ràdio, Oriol Amorós, portaveu adjunt dels republicans al Parlament, ha assegurat que han estat informats per membres del Govern "de matinada". No ha deixat clar si abans ja ho havien llegit a 'La Vanguardia'. Amorós troba que la dimissió era "inevitable". ERC es va sumar la setmana passada a la resta de l'oposició i també va demanar la dimissió de Martorell en la compareixença que va fer al Parlament. En declaracions a TV3, Junqueras també ha celebrat la dimissió.

Compareixença amb interrogants

La dimissió arriba cinc dies després de la seva compareixença al Parlament. Martorell va negar que hagués ordenat mai espiar polítics i va garantir que va actuar dins els límits "legals i ètics". Va admetre tractes amb Método 3 des del 2004, però va assegurar que sempre ha ordenat els informes "per encàrrec d'un superior".

La seva aparició pública va deixar més interrogants que certeses. De fet, la policia investiga si hi ha relació entre Martorell i l'espionatge a diversos polítics, com l'expresident José Montilla o els dirigents de CiU Joana Ortega i Felip Puig.

Els diputats de l'oposició ja ho van demanar en la compareixença en comissió, però, a més, el ple del Parlament que comença aquest dimecres havia de debatre demanar la destitució immediata del director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat. La iniciativa, que segurament s'hauria votat dijous, la van presentar PP i ICV-EUiA.

El mes de març Martorell ja va deixar la direcció de CDC a Sant Cugat del Vallès. Llavors va al·legar que deixava el càrrec per "motius de salut", arran de les informacions publicades.

stats