Societat 16/06/2020

La UIB i el Govern crearan un sistema d'alarma per preveure torrentades

Consolidaran una xarxa d'estacions existent amb l'objectiu de controlar l'aigua que passa en temps real a les zones amb més risc d'inundació

K. O.
2 min
Una estació del MEDhyCON.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern treballaran conjuntament per crear un servei d'alerta i gestió per preveure una torrentada com la de Sant Llorenç des Cardassar. La intenció és consolidar i ampliar la trentena d'estacions existents a Mallorca que té el grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en ambients mediterranis (MEDhyCON) de la Universitat. L'objectiu és poder controlar en temps real quanta aigua passa pel cabal dels torrents de les Balears i que els serveis d'emergències puguin donar una resposta més ràpida en cas d'inundació.

L'investigador principal del projecte, el geògraf Joan Estrany, explica que la intenció és que els serveis d'emergències puguin prendre decisions amb dades contrastades i fiables. Apunta que l'eina no estarà completament instal·lada i testada fins d'aquí a tres o quatre anys, però assegura que la xarxa suposa "una gran passa" i que "hi guanyam tots".

Les estacions estaran connectades a la plataforma de comunicacions IoTIB-LoraWAN que desenvolupa l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears (Ibetec) i la Direcció General de Modernització i Administració Digital, dos organismes dependents de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització del Govern. El servei permetrà consultar en temps real les dades de cada estació instal·lada als torrents.

Estrany diu que a la tardor en tindran un prototip, però que això no vol dir que ja estaran operatives. Ara ja han començat les tasques per estudiar on cal ubicar exactament la nova trentena d'estacions que s'instal·laran enguany a les conques amb més risc d'inundació. Durant el 2021 s'ampliarà l'extensió de la xarxa per posar estacions als torrents amb menys risc, fins a arribar a més de 150, com va informar la UIB en un comunicat.

Per fer possible aquesta eina, el Consell de Govern va aprovar divendres passat una inversió de 584.717 euros durant un termini de cinc anys per posar en marxa el conveni entre ambdues administracions.

stats