Parlament
Societat 18/10/2023

La crisi entre el PP i Vox deixa enlaire els pressupostos del Govern balear

El partit d'extrema dreta vota contra el sostre de despesa i l'Executiu n'haurà de tornar a presentar una proposta

2 min
Antoni Costa i Marga Prohens al Ple del Parlament

PalmaDesprés d'una jornada marcada per la tensió, la crisi entre el PP i Vox ha deixat el Govern balear sense poder aprovar el sostre de despesa, la primera condició perquè l'Executiu tiri endavant el pressupost de 2024. D'aquesta manera ha culminat la crisi entre els socis de govern, una situació sobre la qual ja havia advertit el partit d'extrema dreta, després que l'abstenció del grup popular durant el matí tombàs la proposició no de llei (PNL) de Vox a favor de la llibertat d'elecció de llengua a l'escola. "El seu Consell de Govern hi és gràcies a Vox. Governen gràcies a aquest pacte que no recull el sostre de despesa, però sí la llibertat, i de manera específica la llibertat dels pares per triar la llengua abans d'acabar la legislatura. Qui els ha col·locat en el Govern han estat els seus votants i els nostres", ha advertit la diputada de Vox Patricia de las Heras, ja que el pacte entre ambdues formacions només recull que Vox no farà cap esmena a la totalitat dels pressupostos. "No han complert amb la paraula donada. I nosaltres farem valer els nostres vots", ha afegit la representant de l'extrema dreta, deixant clar, una vegada més, que la llengua serà un dels cavalls de batalla de la legislatura.

De res han servit les crides al consens que el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i innovació, Antoni Costa, ha fet durant les seves intervencions. El sostre de despesa, que amb 6.365,5 milions d'euros era el més alt de la història, ha tingut 33 vots en contra i només ha rebut els 25 vots a favor dels diputats populars i el de Sa Unió de Formentera, i tant l'extrema dreta com l'esquerra han ironitzat amb la 'desesperació' de l'Executiu perquè el sostre de despesa no caigués. "Tenim un pacte signat i estam disposats a complir-lo. Incompleix alguna cosa del pacte aquest sostre de despesa? No, no hem incomplert res", ha dit Costa als representants de Vox, a qui ha advertit que deixar els pressupostos sense aprovar implicarà governar un any amb els comptes dels socialistes, que s'haurien de prorrogar.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha fet referència a la tensió entre els socis i ha criticat que Costa hagi "esbroncat" els diputats de Vox demanant estabilitat. "Esbroncar qui ha de brindar el seu suport no sol acabar bé", ha dit. De tota manera, tant el PSIB com MÉS per Mallorca s'han ofert al Govern per començar una negociació dels comptes autonòmics.

Malgrat que és cert que aquesta situació provoca un entrebanc gros i l'ajornament de la tramitació dels pressupostos, el Govern presentarà una nova proposta de sostre de despesa. Ara bé, és molt poc probable que els comptes autonòmics s'aprovin abans de l'1 de novembre, com era intenció del conseller Costa.

stats