França

Viticultors francesos destrossen la mercaderia de camions de vi català per suposada "competència deslleial"

La protesta ha tingut lloc entre el Voló i el Pertús, a tocar de la frontera

2 min
Productors de vi francesos destrueixen un enviament de tomàquets procedents d'Espanya durant una manifestació al peatge de Le Boulou, prop de la frontera espanyola, al sud de França, el 19 d'octubre de 2023.

ParísUn grup d'uns 500 viticultors francesos han protagonitzat una protesta aquest dijous a prop de la Jonquera, entre el Voló i el Pertús, contra el que consideren una "competència deslleial" del vi que es produeix a Espanya. Els manifestants han fet una marxa lenta, han aturat tots els camions amb matrícula espanyola i han destrossat la mercaderia dels que transportaven vi i cava. També han buidat camions cisterna plens de vi. Els autors de la protesta s'havien organitzat a Narbona per dur a terme una "actuació sorpresa" amb l'objectiu de pressionar les autoritats franceses perquè ofereixin solucions als problemes que viu el sector derivats de l'elevada inflació i la sequera.

"Avui aturarem les importacions espanyoles", cridava a l'inici de la protesta amb un megàfon el president del Sindicat de Viticultors de l'Aude, Frédéric Rouanet. "No podem acceptar aquesta situació", assegurava. Els manifestants han cremat pneumàtics enmig de l'autopista i també han fet malbé altres mercaderies de camions espanyols, com tomàquets, que res tenien a veure amb la protesta. Un dels camions que han patit la ira dels viticultors era un de carregat amb ampolles de cava de Freixenet, tal com es pot veure en vídeos com aquest que ha enregistrat el diari L'Indépdendant. "Aquest vi escumós català està tenint un èxit important i creixent a França", explica el diari.

Més ajudes

"A més dels problemes climàtics com la terrible sequera que s'ha viscut, també estem patint tot el pes d'aquesta competència deslleial procedent d'Espanya", ha assegurat un dels manifestants en unes declaracions recollides pel diari francès. Els viticultors de les regions de l'Aude i dels Pirineus Orientals citen també com a problemes del sector "la regulació i la competència espanyola" i demanen més ajudes i facilitats de finançament a l'estat francès.

El govern espanyol ha condemnat l'actuació dels viticultors francesos i ha considerat que "atempten contra la lliure circulació de mercaderies al si de la Unió Europea (UE) i perjudiquen els interessos dels afectats". El ministeri d'Agricultura s'ha posat en contacte amb les autoritats franceses per reclamar que no es reprodueixin incidents d'aquest tipus. De fet, no és la primera vegada que agricultors i viticultors francesos fan protestes similars a la frontera, amb camions amb matrícula espanyola com a objectiu.

stats