Salut
Societat 15/06/2023

Videojocs per controlar l'Alzheimer

Investigadors catalans desenvolupen jocs d'ordinador més acurats que el test del 'bicicleta, cullera, poma' per avaluar la capacitat cognitiva dels malalts

ARA
2 min
Un dels jocs que serveixen per comprovar l'estat cognitiu.

BarcelonaJocs d'ordinador per detectar les pèrdues cognitives del pacient i anar controlant la seva evolució quan l'Alzheimer ja s'ha diagnosticat. Fins ara, els metges feien servir els tests Mini-mental, a través de preguntes senzilles, com la de recordar les paraules bicicleta, cullera, poma que va popularitzar la Fundació Pasqual Margall. Ara aquesta entitat, juntament amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i el BarcelonaBeta Brain Research Center, han modernitzat el mètode creant fins a 36 senzills jocs virtuals, que permeten fer les avaluacions cada mes i no haver d'esperar els sis mesos de les eines tradicionals.

Els investigadors, que han publicat l'estudi aquest dijous a la revista iScience, han provat els jocs amb 56 persones voluntàries, d'entre 60 i 80 anys que ja tenen un diagnòstic d'errors a la memòria, que durant tot un any s'han posat davant de l'ordinador tres dies a la setmana en sessions de 30 minuts. De les proves fetes pels especialistes es conclou que s'ha pogut controlar l'evolució de les funcions cognitives dels voluntaris "de manera molt més acurada i continuada que amb els tests habituals", segons explica l'investigador de l'IMIM Rafael de la Torre.

Natàlia Soldevila, primera autora de la publicació i investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute, destaca que "el seu gran avantatge és que evita l’efecte aprenentatge que es produeix amb altres sistemes d’avaluació i resol un dels reptes per poder monitorar la capacitat cognitiva a temps real". En aquest sentit, assenyala que l'ús d’una eina com aquesta obre la porta a fer medicina personalitzada perquè "l'adquisició de tantes mesures repetides permet traçar trajectòries i veure qui segueix una millor trajectòria i qui no, i estudiar els motius".

Més controls

Aquests jocs d'estimulació cognitiva entrenen les capacitats executives, incloent-hi la capacitat de planificació, memòria de treball, flexibilitat mental, atenció i inhibició. Amb aquestes dades, els investigadors han pogut controlar l'evolució del rendiment cognitiu, segons De la Torre, que subratlla que els controls que es fan als malalts es podran fer mensualment, i no cada sis mesos com fins ara, cosa que permetrà fer un millor seguiment i avaluar l'estat cognitiu tenint en compte els efectes del joc.

A més, aquests jocs tenen el doble de sensibilitat que els mètodes antics per mesurar els canvis en la capacitat cognitiva en estadis previs a l'aparició de la malaltia d'Alzheimer. Normalment, l’avaluació es fa en tres moments determinats. A l’inici, per conèixer el seu estat inicial; a l’equador de la recerca, per veure’n l’evolució, i al final, per determinar l’efecte de les intervencions avaluades. Així, amb els jocs d’estimulació cognitiva per ordinador es millora molt la capacitat de seguiment.

"A les proves tradicionals no hi ha nivells, sempre és la mateixa dificultat, mentre que en els jocs, el grau de dificultat s’ajusta al rendiment basal de cada individu", detalla Laura Forcano, investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBEROBN i signant del treball. A més, el fet que els pacients juguin a casa, en un entorn conegut, també permet eliminar el factor estrès dels tests habituals, que s’han de dur a terme en un entorn clínic o de recerca.

stats