Societat 10/01/2023

Les víctimes de violència masclista tindran 101 places d'acollida a Mallorca, el doble que ara

La Direcció Insular d'Igualtat ha engegat el programa Aurora, amb el qual s'incrementen un 150% els habitatges per a dones que han estat maltractades a partir de febrer

2 min
El Consell de Mallorca tindrà ara 101 places d'habitatge per a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills.

PalmaLes víctimes de violència masclista de Mallorca passen de tenir a la seva disposició 40 places d'acollida a 101 i, a més, la meitat hauran de ser unifamiliars. D'aquesta manera, la Direcció Insular d'Igualtat del Consell de Mallorca pretén intensificar la prevenció en violència de gènere i fomentar la independència i l'autonomia de les usuàries. Aquesta és la principal mesura del programa Aurora, que han presentat aquest dimarts el conseller de Presidència, Javier de Juan i la directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach.

Ara com ara, l'únic recurs disponible per a víctimes de violència masclista –dones i els seus fills– és el casal Ariadna, que disposa de 41 places, repartides en 8 habitatges. Però amb la posada en marxa del programa Aurora, aquesta xifra es multiplicarà un 150%, amb 60 places noves, repartides arreu de l'illa. Així, la xifra total d'habitatges ascendirà als 30, dels quals 15 hauran de ser unifamiliars perquè les usuàries puguin tenir un espai més autònom on viure tant totes soles com amb els seus fills. D'aquesta manera, es pretén que el casal Ariadna quedi com un centre de primera acollida, on les víctimes puguin acudir tot d'una i des d'on puguin ser derivades a la resta d'habitatges.

Segons han explicat De Juan i Cursach, aquesta mesura no respon només a una elevada demanda, sinó a una intenció de millorar el servei. Actualment, les dones poden estar als habitatges entre sis o nou mesos, però ampliant les places aquest període es podria allargar en alguns casos. Segons les dades d'ocupació dels habitatges d'acollida de les víctimes de violència de gènere del Consell, durant el 2021 van tenir una ocupació màxima de 126. De moment, el Consell no disposa encara de les dades del 2022, però Cursach ha avançat que mantenen la tendència de l'any anterior. Pel que fa a l'ocupació actual, ha indicat que hi ha unes 38 places ocupades.

La directora insular d'Igualtat i Diversitat ha assenyalat que "analitzant les ocupacions estimam que les necessitats són de 90 places, amb el projecte Aurora arribam a les 101 places a les quals les dones disposaran d'atenció professional integral". Cal destacar que dins aquestes s'inclou un pis d'acollida per a dones víctimes d'explotació sexual. Cursach també ha apuntat que les dones tindran totes les infraestructures i condicions necessàries, amb la cobertura de les necessitats d'higiene personal, roba i articles d'alimentació i farmàcia. A més, rebran l'atenció d'un equip de cinc professionals: d'una coordinadora de servei, una psicòloga, una educadora social, una treballadora social i una promotora d'igualtat.

Més de dos milions d'euros

Així, aquestes places es començaran a obrir a partir de febrer, a les quals les dones podran optar derivades des del casal Ariadna. "Ara mateix està en procés de licitació. Al final d'aquest mes, comencen 15 dies per presentar els projectes. Després es farà la valoració si s'adjudicarà a mitjan febrer", ha explicat Rosa Cursach. El pressupost per a dos anys, prorrogable a quatre, és de 2.224.667 euros. L'entitat que sigui adjudicada haurà d'incorporar progressivament les 30 places, juntament amb l'equip de cinc persones.

stats