Societat 20/04/2015

A quina edat ens fem vells?

Un estudi defensa un canvi en els criteris aplicats fins ara. Segons un treball de l'IIASA, ja no es pot considerar que la vellesa comença als 65

Ara
2 min
L'estudi conclou que resulta desfasat considerar que la vellesa comença als 65 / GETTY

BarcelonaA quina edat ens fem vells? Als 65? Ja no, segons un estudi de l'Institut Internacional per a l'Anàlisi de Sistemes Aplicats (IIASA), que ha analitzat dades de la població mundial per arribar a la conclusió que cal revisar l'edat en què es considera que una persona és vella. Segons l'IIASA, ni des d'un punt de vista social ni mèdic es pot considerar vella una persona als 65. Quina és, doncs, l'edat en la qual arribem a la vellesa? La resposta, segons l'estudi, és clara: 15 anys abans de morir.

L'equip de científics creu que la xifra de 65 ha quedat desfasada com a conseqüència de l'augment de l'esperança de vida. Sergei Scherbov, director adjunt del programa de població de l'IIASA, remarca com els avenços científics han anat postergant la vellesa. "En l'edat medieval", remarca, "un home de 60 anys era considerat un home molt vell. Avui, en canvi, no". Els autors de l'estudi, publicat a 'Plos One', remarquen que com més augmenta l'esperança de vida més s'alenteix el procés d'envelliment.

L'estudi arriba a la conclusió que en comptes de fixar una edat rígida per a tothom —fins ara els 65 anys— resulta més adequat adaptar la barrera de la vellesa a cada cas concret. Això vol dir que cadascú arriba a la vellesa a una edat diferent, sempre, però, 15 anys abans de la mort.

Però quina és la importància d'una edat o una altra? La resposta és senzilla: la consideració d'una persona com a vella no només té conseqüències de tipus personal i psicològic, sinó també social i econòmic. L'edat de jubilació, la percepció de prestacions, ajuts per al transport o altres es determinen arreu del món occidental prenent com a referència l'edat a la qual s'arriba a la vellesa. En el cas europeu, i situats en l'escenari del 2050, si es continua fent servir l'edat de 65 anys el resultat és que un 20% de la població serà anciana. En canvi, si s'utilitza l'índex de 15 anys abans de la mort, amb una esperança de vida en augment, el resultat és que no s'arribarà a la vellesa fins als 67 anys.

stats