TRIBUNALS
Societat 08/02/2017

El raper Valtonyc es dona per condemnat: "L'Audiència Nacional és un tribunal feixista"

El mallorquí, jutjat per injúries al rei per les lletres de les seves cançons, assegura que continuarà denunciant que els borbons "són uns mafiosos"

Manuel Altozano
3 min
El raper Valtonyc, en el judici celebrat aquest dimecres a l'Audiència Nacional. / BALLESTEROS / EFE

Madrid"Me la sua si l'Audiència Nacional em condemna, fins a trencar-me les cames; llibertat, Arenas!". El raper mallorquí Miguel Arenas Beltrán, 'Valtonyc', ha decidit ser conseqüent amb aquest vers, inclòs en la seva cançó 'Dolores Deamonal' durant el seu judici, duit a terme aquest dimecres en aquest tribunal.

Després de finalitzar el procés, en el qual el fiscal ha demanat tres anys i tres mesos de presó contra ell pels delictes d'injúries greus a la Corona i enaltiment del terrorisme, el músic s'ha donat per condemnat perquè considera "feixista" l'òrgan que l'ha processat. També ha assegurat que continuarà denunciant "que els borbons són uns mafiosos". "Continuaré amb la meva lluita. A mi poden tancar-me, però no les meves idees, i les cançons es mantenen aquí", ha dit.

Aquesta mateixa actitud, la de donar per segura la seva condemna, és la que s'ha deduït de la seva actuació i de la de la seva defensa durant el judici. En el tràmit de darrera paraula, al final de la vista, Valtonyc ha assegurat que el judici es deu en exclusiva a la seva ideologia i no a les lletres de les seves cançons i ha reivindicat els seus textos: "No he fet pamflets, sinó creacions. Se suposa que tenc llibertat artística", ha dit al tribunal, al qual ha reiterat que es considera innocent. "No sabia que dir fill de puta a una persona podria suposar quatre anys de presó. No sabia que ser d'extrema esquerra fos un delicte", ha afegit.

El raper Valtonyc, en el judici celebrat aquest dimecres a l'Audiència Nacional.

Entre els passatges de les lletres del mallorquí, en les quals se sostenen les acusacions, es troben frases com "diuen que aviat es traspassa la claveguera d'Ortega Lara i molts rumoregen que Rubalcaba mereix provar-la", "la teva bandera espanyola és més bonica en flames, igual que un puta Patrol de la guàrdia quan esclata", "Cospedal no riuria tant en un cau a 40 graus" o "jo vaig rebentar el cul d'Eduardo Puelles", el títol d'una altra de les seves cançons que fa referència a l'inspector de policia assassinat per ETA el 19 de juny del 2009. Altres víctimes suposadament humiliades serien el regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco i l'empresari Publio Cordón, desaparegut des del seu segrest pels GRAPO.

Les injúries a la Corona s'haurien comès mitjançant la difusió de la seva cançó 'El Rei rorbó', que, segons ha reiterat Valtonyc durant el judici, li va encarregar el líder de Podem, Pablo Iglesias, per al seu programa de televisió 'La Tuerka'. Hi diu "puta" a la infanta Helena i "fill de

puta" a Joan Carles I. "El rei Borbó i les seves mogudes, no sé si era caçant elefants o anava de putes...", diu un altre tros d'aquesta cançó.

A l'inici del judici, durant la declaració com a acusat, el músic ha assenyalat que ell és el compositor de totes aquestes cançons. Quan el fiscal Pedro Martínez Torrijos li ha demanat per cadascuna de les frases suposadament delictives, el raper ha tractat de defensar-se assegurant que les seves lletres són "metàfores" i que, amb aquestes, tractava de ser "provocatiu".

Quan ha tocat el torn a la seva defensa, el cantant s'ha definit com "un poeta, un artista". Després, el seu advocat n'ha demanat l'absolució perquè emmarca les cançons en la "llibertat d'expressió" i la "sàtira contra elements que estan en el poder", la qual cosa exclouria els seus

missatges del "discurs de l'odi". "El rap reflecteix una realitat i uns fets socials que s'exageren mitjançant hipèrboles", ha sostingut.

Però ha estat al carrer, després del judici, quan Valtonyc ha demostrat que el judici no l'ha acoquinat i que pensa continuar endavant amb les seves polèmiques al·lusions. "Crec que davant d'un tribunal just es podria aconseguir la meva absolució, però davant d'aquest tribunal, que és un tribunal feixista que no reconec, és obvi que em condemnaran", ha dit. "Jo continuaré denunciant el capitalisme i dient que els borbons són uns mafiosos, perquè jo som republicà i per això no he de demanar perdó", ha afegit.

Després ha llançat un missatge a Pablo Iglesias, qui, segons la seva versió, li va encarregar la cançó per la qual se l'acusa d'injúries a la Corona. "Iglesias no és solidari amb l'esquerra quan ell, que encapçala una presumpta candidatura d'esquerres, no se solidaritza amb una persona que té mig peu a la presó per fer cançons que ell va aprovar i va difondre als seus canals", ha dit Valtonyc, qui s'ha mostrat decebut amb el líder de Podem. "Continuu pensant tot el que diuen les meves cançons sobre la monarquia i reincidesc en el que dic", ha conclòs.

stats