Societat 30/03/2022

La UIB investeix l'activista Helena Maleno Doctora Honoris Causa

La creadora de l'organització Caminando Fronteras ha mantingut una estreta relació amb les Balears en els darrers anys

ARA Balears
2 min
Helena Maleno aquest dimecres en l'acte d'investidura com a doctora honoris causa de la UIB.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha nomenat Doctora Honoris Causa l'activista Helena Maleno per la seva trajectòria cívica en defensa dels drets humans i, en concret, de les persones migrants. L'acte d'investidura s'ha fet al campus de la UIB aquest dimecres, amb la presència de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, el rector de la Universitat, Jaume Carot, i altres autoritats.

Maleno és fundadora de l'organització Caminando Fronteras, creada el 2008. L'activista, a més, és autora de diversos informes sobre la situació de les dones en els processos migratoris de països com Nigèria, Colòmbia, Alemanya, Dinamarca, França, Espanya i el Marroc. En aquest darrer país és on ha residit els darrers 20 anys, fins que el gener d'enguany va ser deportada i expulsada amb violència. De la feina a les fronteres reconeix que tant les persones migrants com aquells que treballen per ajudar-les estan "amenaçades pels estats i les màfies a la vegada".

Helena Maleno ha estat víctima de pressions i amenaces, fins i tot ha estat perseguida judicialment. El seu cas, del qual finalment va ser absolta per l'Audiència Nacional espanyola (2017) i pel Tribunal de Tànger (2019), va crear jurisprudència per a altres persones defensores dels drets humans a la frontera i va ser citat en l'Informe del relator especial sobre la situació dels defensors dels drets humans (2018) de les Nacions Unides.

Tasca amb les persones migrants

Des del 2001 desenvolupa una tasca de suport permanent a la vida de les persones migrants a la frontera sud d'Espanya. Hi investiga la situació dels drets humans i denuncia les vulneracions d'aquests drets per part de les autoritats; alerta els serveis de salvament i de rescat per les crides d'auxili de persones migrants a la mar i participa en la identificació de cossos de les persones que naufraguen; investiga i denuncia els casos de víctimes de tràfic de persones, especialment dones i menors; i assessora i acompanya persones potencials refugiades en el procés de sol·licitud d'asil.

Durant aquest temps, Helena Maleno ha mantingut una vinculació clara amb les Illes Balears, on ha participat en nombroses activitats, com ara el seminari 'Tràfic de menors a la frontera: Nous mecanismes de captació i mobilitat entre països' (UIB, 2015); el curs 'La migració: Una visió des dels drets humans' (UIB, 2015); el fòrum 'Tracta d'evitar-la' (UIB, 2016); les VII Jornades Els Moviments Migratoris, un dels Reptes de l'Agenda 2030 (UIB, 2017); les jornades Asil i Refugi a la Unió Europea (Plataforma Balears Acollim, 2017); i el cicle Una altra Europa és possible (UIB, 2017), entre d'altres.

stats