Societat 23/06/2023

UGT signa el primer conveni col·lectiu de les Balears que incorpora un protocol per a les persones LGTBI

L'acord inclou un protocol específic d'actuació davant casos d'assetjament o violència contra persones del col·lectiu i un pla amb mesures específiques per al foment de la igualtat

ARA Balears
2 min
Si es manté, la vaga afectarà la ciutat durant els dies que més persones la visiten.

PalmaUGT i l'empresa Prezero han signat un primer conveni col·lectiu de les Balears que inclou un protocol específic d'actuació davant casos d'assetjament o violència contra persones LGTBI i un pla amb mesures específiques per al foment de la igualtat d'aquest col·lectiu. En un comunicat, el sindicat ha assenyalat que no els consta que cap altre conveni col·lectiu a l'Arxipèlag hagi incorporat mecanismes de protecció dels drets de les persones del col·lectiu, una obligació per a la qual la llei sobre la matèria, aprovada a finals de febrer, dona un any de termini.

Quant a l'acord, aquest té una vigència de tres anys i afecta 50 persones que treballen a Formentera en el servei de recollida de residus, neteja viària i jardineria; incrementa de manera "significativa" la despesa social en el personal del servei, i situa els seus salaris, de mitjana, un 40% per damunt de les retribucions marcades pel conveni autonòmic.

El sindicat ha expressat la seva satisfacció amb la consecució d'aquest marc regulador de condicions laborals i ha manifestat que constitueix un "gran avanç" en la defensa dels drets de les persones LGTBI en l'àmbit empresarial. "Hem aconseguit superar en més de 10.000 euros anuals el salari mitjà dels conductors que recull el marc laboral autonòmic, signat únicament per CCOO i la patronal", ha assenyalat. El conveni també inclou tres dies retribuïts d'assumptes propis, assegura el manteniment del poder adquisitiu i augmenta en un 20% el salari dels operaris de jardineria mitjançant un plus que reconeix les peculiaritats de la seva feina.

UGT també ha remarcat que el canvi de color en els governs de les institucions balears no pot implicar "un retrocés" en els drets aconseguits en la darrera dècada ni la "contaminació" de l'acció política per "l'odi i la crispació" contra "el que és diferent", que és el que propugna la ultradreta.

D'altra banda, ha lamentat que el redactat actual del conveni autonòmic de recollida de residus i neteja viària impedeixi introduir en els convenis d'empresa del sector a Mallorca clàusules de qualsevol tipus que millorin condicions, com ara el conveni signat amb Prezero. De fet, el sindicat ha recordat que ha demandat el conveni autonòmic de fems davant el Tribunal Superior de Justícia per vulnerar el dret fonamental a la llibertat sindical en impossibilitar la negociació de millores laborals en l'àmbit inferior dels convenis d'empresa a Mallorca i Menorca.

Finalment, ha insistit en el fet que la solució als problemes de recollida de fems a l'Arxipèlag passa per la creació d'un consorci o empresa que agrupi i gestioni la recollida i neteja viària en l'àmbit insular o de la comunitat autònoma.

stats