Successos
Societat 13/02/2023

"Turisme de grafit": imputen turistes que viatjaven a Mallorca per fer pintades a trens

La investigació va començar arran de denúncies per grafits fets els darrers anys

2 min

PalmaLa Policia Nacional ha identificat 22 persones i n'ha detingut 14 –3, a Palma– com a presumptes autores de 98 delictes de danys valorats en 421.966 euros relacionats amb prop de 100 grafits a trens. També s'han fet detencions a Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona, en col·laboració amb organismes internacionals com Interpol i Centre d'Intel·ligència Contra el Crim Organitzat (CITCO), atès que alguns dels identificats es desplaçaven des de països europeus per cometre les accions delictives, fet que el cos policial denomina "turisme de grafit".

La investigació va començar el mes d'abril, amb una anàlisi de les denúncies per grafits fets en trens de les Illes Balears en els darrers anys. Segons la Policia Nacional, ha estat molt difícil identificar-ne els autors, atès que establien la residència a diferents localitats del territori espanyol i es desplaçaven des de diferents països europeus per fer "turisme de grafit". Així, han pogut constatar que els presumptes autors viatjaven a l'illa durant uns dies i enregistraven el seu viatge, on incloïen imatges de com feien les pintades a trens i vagons.

Dues fases

A banda dels fets que afecten els Serveis Ferroviaris de Mallorca, la Policia Nacional ha destapat casos similars a Madrid, Barcelona, Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Navarra i Múrcia, on operen les companyies RENFE i Transports Metropolitans de Barcelona. L'operatiu es va fer en dues fases. En la primera van localitzar i detenir 11 investigats a Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona durant aquest gener. Els agents van poder requisar diverses eines per fer pintades, telèfons mòbils, càmeres fotogràfiques i targetes gràfiques.

La segona fase s'ha fet aquest febrer, amb la col·laboració de la Policia Local de Palma, que va resultar en la detenció simultània de tres persones residents a les Balears i la imputació de cinc individus residents a Alemanya i França. Finalment, l'operació ha conclòs amb la detenció de 14 persones i la imputació de 8 més. Dins el balanç s'inclouen 98 fets delictius esclarits que afecten el servei de transport de Mallorca i altres operadores del territori estatal, amb uns danys valorats en 421.966 euros.

stats