Societat 10/11/2021

El TSJIB absol d'abús sexual un professor de 65 anys acusat d'assetjar alguns estudiants

El tribunal ha rebaixat la pena a una multa

ARA Balears
2 min
Façana de l'Audiència de Palma i el TSJIB.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha absolt parcialment un professor de 65 anys de Palma acusat d'assetjament sexual a estudiants de Secundària, suprimint el delicte d'abús sexual de la condemna i considerant-lo autor només de delictes de coaccions. Així, segons ha informat Europa Press, la pena, que originalment era de 14 anys de presó, ha passat a ser una multa.

La sentència considera que els tocaments que han quedat acreditats (a l'espatlla, al coll i la cama) no són a zones erògenes ni es poden qualificar de pròximes. En aquest sentit, el TSJIB entén que els fets no encaixen amb els requisits del delicte d'abús sexual per una "falta de contingut sexual de la conducta".

En el judici, que es va fer el mes de maig d'enguany, el professor va negar haver fet tocaments de tipus sexual, però sí que va reconèixer ser "molt tocador" i va afirmar que tendeix a utilitzar gestos que impliquen contacte físic amb altres persones. "No em sembla que la paraula 'acariciar' descrigui el que succeïa", va declarar. El TSJIB inclou en la seva relació de fets provats que el professor desenvolupava amb les menors "conductes del tot inapropiades" que els varen provocar "gran incomoditat" i una queixa a les tutores i la direcció del col·legi.

A continuació descriu els casos de set alumnes que varen sofrir aquesta classe de comportaments, que incloïen frecs i carícies o gestos com recolzar la mà, per damunt i per davall la roba. Després de transcendir les primeres informacions, la direcció del col·legi va telefonar a la Policia Nacional per demanar ajuda. Es varen desplaçar al centre diversos agents de la Unitat de Família i Dona (Ufam), que varen organitzar una xerrada amb totes les alumnes de Secundària.

"El policia els va explicar una història en la qual va anar camuflant una mica el que havien pogut sentir i quan va acabar va preguntar qui s'havia sentit identificat. Van aixecar la mà 12 o 14 nines i va fer sortir la resta", va assenyalar la cap d'estudis. A partir d'aquí varen anar sortint més casos i diverses famílies varen denunciar.

Amb tot, la sentència revoca un dels fets que es consideraven provats i declara no acreditat que l'home s'endugués una estudiant de 12 anys amb discapacitat a la sala de professors i li digués que li venia de gust tenir sexe amb ella. La Sala aprecia importants discrepàncies entre el contingut de la denúncia i la declaració de la menor i considera que hi ha parts que no són versemblants. En conjunt, conclou que no hi ha prova suficient per desvirtuar la presumpció d'innocència.

El professor condemnat sol·licitava també la nul·litat de tota la sentència, a la qual cosa no ha accedit el Tribunal. El TSJIB també imposa al professor ordres d'allunyament de les menors durant sis mesos. La resolució, avançada per Última Hora, no és ferma, ja que contra la sentència s'hi pot interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

stats