Societat 07/09/2020

El Tribunal d'Apel·lació belga ajorna al 15 de setembre la vista sobre l'extradició de Valtònyc

El procés judicial s'ha prolongat més del que estava previst per la crisi del coronavirus, que va obligar a posposar una altra vista fa diversos mesos

Ara Balears
2 min
Josep Miquel Arenes (Valtònyc), exiliat a Bèlgica des del maig del 2018, ha acudit a una nova cita davant el magistrat

PalmaEl Tribunal d'Apel·lació de Gant, a Bèlgica, ha decidit aquest dilluns posposar la següent vista sobre l'extradició a Espanya del raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, prevista per a aquest dimarts. Segons ha informat l'agència Efe, es traslladarà a dimarts vinent, 15 de setembre.

Fonts de la defensa han assenyalat que aquest tipus d'ajornaments no són atípics i han apuntat al fet que podria deure's a qüestions logístiques del jutjat o al fet que sigui necessari més temps per concloure el treball sobre el cas.

En aquesta audiència es preveu que la justícia belga anunciï la seva decisió sobre l'euroordre emesa el 2018 per Espanya, que reclama el raper per un delicte d'enaltiment del terrorisme i d'humiliació de les víctimes, un altre de calúmnies i injúries greus a la corona i un tercer d'amenaces.

La decisió que s'anunciï el 15 de setembre encara es podrà recórrer davant la cort de cassació belga, la darrera instància d'aquest procés judicial. El procés judicial sobre Valtònyc, que se'n va anar d'Espanya l'estiu del 2018, s'ha prolongat més del que estava previst per la crisi del coronavirus, que va obligar a posposar una altra vista fa diversos mesos.

Cal recordar que durant el procés la cort belga ha recorregut al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si allò correcte a l'hora de jutjar Valtònyc hauria estat utilitzar el codi penal vigent el 2012, quan es varen produir els fets pels quals està acusat, o el de 2015, que preveu penes més severes i és el que va emprar Espanya.

Luxemburg va determinar que s'havia de tenir en compte el codi penal espanyol de 2012 per decidir sobre l'extradició, per la qual cosa Espanya no hauria hagut d'aplicar de manera retroactiva la llei per sol·licitar-ne l'extradició a les autoritats belgues.

stats