Societat 10/04/2022

Tres detinguts per corrupció de menors a Palma

La Policia ha interceptat més d’una vintena de persones des del setembre passat en la investigació d'abús a joves tutelades

ARA Balears
2 min
Dos menors al carrer

La Policia Nacional ha detingut aquest diumenge tres persones, dos homes -de 43 i 20 anys- i una menor d'edat per delictes de corrupció i abusos sexuals a una jove tutelada. La investigació es va iniciar després de la desaparició d'una al·lota i diverses denúncies de l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) que alertaven de comportaments estranys.

Una vegada es va localitzar la menor, de 16 anys, la Unitat d'Atenció a la Família i a la Dona (UFAM) de la Policia Nacional va comprovar que hauria estat abusada per dos homes, després de ser captada per una companya del centre, que feia d'intermediària i rebia diners a canvi de les trobades, segons explica una nota de premsa del cos policial. A més, s'ha pres declaració a un jove de 28 anys com a investigat pels mateixos motius.

En línia amb aquesta investigació, la policia assegura que també hi hauria diverses menors víctimes de favors sexuals a canvi de doblers o articles cars. Ara, la investigació continua oberta i no es descarta identificar més víctimes ni més detencions.

Més d'una vintena de detencions

Per part seva, des de la institució insular han apuntat que la coordinació amb la policia ha estat "crucial" en la detenció d'aquestes tres persones per una investigació que es va iniciar el 2019. En total, més d’una vintena de persones han estat detingudes des del mes de setembre passat, segons informa el Consell.

En aquesta línia, el gener de l’any 2020 l’IMAS va impulsar una Comissió Interinsular en la qual, a més de la mateixa institució i de les Forces i Cossos, hi ha representades totes les administracions públiques, entitats i organismes encarregats de vetlar per la protecció i el benestar dels infants i adolescents, amb l’objectiu de treballar en la millora dels mecanismes de detecció i alerta davant de qualsevol vestigi d’explotació o abús sexual, o d’alguna altra vulneració dels drets dels infants i adolescents.

Així mateix, des del desembre de 2020 tots els centres d’acolliment residencial de l’illa compten amb referents en victimització sexual, coordinats des de l’IMAS. Aquesta figura s’encarrega de prevenir i alertar de qualsevol senyal de delicte contra la integritat de les persones menors d’edat i de mantenir el centre com un entorn segur davant qualsevol pràctica que atempti contra la integritat de les persones menors d’edat amb mesura de protecció.

Lligat a aquestes iniciatives, la Direcció insular d’Infància i Família treballa en un projecte educatiu centrat en la figura dels mentors o referents positius. D’aquesta manera, persones que han passat per una situació d’explotació sexual o que se sospita que puguin ser víctimes poden mantenir trobades amb altres joves que han viscut situacions similars i les han superades amb èxit.

stats