Societat 08/10/2020

El risc de mort en plena torrentada augmenta si ets en un cotxe

14 de les 25 persones que han perdut la vida a Mallorca per aquest motiu entre 1960 i el 2018 circulaven o estaven aturats en un vehicle, segons la UIB

Ara Balears
2 min
Un mes de la torrentada al Llevant de Mallorca

PalmaLes torrentades a Mallorca han causat la mort de 25 persones entre 1960 i el 2018, 14 de les quals es varen produir quan eren dins d'un vehicle, un risc que augmenta cada any perquè el parc mòbil no deixa de créixer, segons indica un estudi del grup de recerca en Climatologia, Hidrologia, Riscs Naturals i Territori (Climaris) de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Els vehicles que actualment circulen a Mallorca són lleugers, estancs i suren, i els investigadors adverteixen que això els fa més vulnerables perquè poden ser arrossegats amb molt poca aigua. El grup recomana que per evitar més víctimes cal actuar als nuclis urbans i a les àrees edificades, però també a la xarxa de carreteres. També és molt important incrementar la cultura del risc perquè la ciutadania entengui els riscos que suposa una torrentada.

Un mes de la torrentada al Llevant de Mallorca

Les morts provocades per inundacions dins d'edificis durant el període analitzat han estat vuit, mentre que les tres restants corresponen a persones que eren a l'aire lliure, segons ha informat aquest dijous la UIB. Cal tenir en compte que del total de morts durant aquests anys, 13 corresponen a la torrentada que el 9 d’octubre de 2018 afectà el Llevant de Mallorca.

L'estudi ha identificat tots els casos registrats a l'illa i ha esbrinat la localització del succés, les característiques del curs que les ha provocades i les circumstàncies de precipitació que han produït el desbordament. La investigació s'ha publicat recentment a la revista científica Journal of Flood Risk Management i el signen Miquel Grimalt, Joan Rosselló i Joan Bauzà.

Les defuncions no es varen produir necessàriament als torrents amb més cabal, perquè el grup de recerca ha comprovat que un nombre important de casos han estat a punts amb poca aigua. El cas més extrem és el d'una dona que va ser arrossegada el setembre de 2006 a Alaró per un xaragall.

L'octubre de 1973, però, un infant de pocs mesos va morir a ca seva, a Lloseta, per un curs secundari que travessa el nucli urbà. El mateix es pot dir dels cotxes afectats per les inundacions el novembre de 1990 en un afluent del torrent de Pula, a Son Servera. Un altre esdeveniment destacat per la UIB és la mort de tres persones el setembre de 1989 en un torrent que tenia una conca de només 1,1 quilòmetres quadrats.

La investigació també constata que no hi ha una relació directa entre el grau d'urbanització i l'arribada massiva de turistes que desconeixen el medi mallorquí amb l'increment de les víctimes per torrentades. L'estudi assenyala que de les vuit persones que han mort a zones urbanes, només tres varen perdre la vida a nuclis turístics. El nombre de morts residents a Mallorca també és majoritari, amb 19 víctimes, tres de les quals eren estrangers amb habitatge permanent a l'illa. La xifra de turistes és de sis.

stats