Societat 01/04/2023

Torna l’Acampallengua, el lloc “de les primeres vegades”

Després d’onze anys sense organitzar-se, Joves de Mallorca per la Llengua recupera el seu esdeveniment més seguit, amb Antònia Font encapçalant el cartell

4 min
El primer Acampallengua, a Inca, l’any 1997

PalmaPer a alguns va ser la porta d’entrada a la militància; per a altres, la descoberta dels primers amors i un lloc per fer amistats noves. Per a molts, és un catàleg de records a la memòria, amb imatges distorsionades i anècdotes exagerades: coses del pas del temps, i dels temps en què els telèfons mòbils no eren, encara, una extremitat més. L’Acampallengua –una trobada de joves, amb certa sensibilitat lingüística, amb l’objectiu de socialitzar– es va fer per primera vegada el 1997 a Inca, i fins al 2012 n’hi va haver gairebé anualment. Enguany, onze anys després de la darrera, sa Pobla n’acollirà la nova edició els dies 6 i 7 de maig. L’organitzen, des de l’inici, l’Obra Cultural Balear (OCB) i Joves de Mallorca per la Llengua.

El gran concert nocturn és el protagonista d’aquest esdeveniment, que enguany protagonitzarà Antònia Font –banda endurida i cultivada en acampallengües–, els valencians Auxili, els mallorquins Mar Grimalt, Plan-ET i Antònia Found System. No obstant això, la música és només una part d’aquesta trobada, que té l’objectiu de fer “xarxa” i ser “formativa” i “lúdica”. El president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz, parla de les xerrades que es faran, que abasten temes com la salut de la llengua catalana a Mallorca, els drets lingüístics, l’ecologisme, la sexualitat i l’associacionisme, entre d’altres.

“Hi ha una trentena d’activitats programades entre dissabte i diumenge, des de competicions esportives (futbol, bàsquet...) fins a tallers (castellers, fona, defensa personal...). A més, hi hem implicat associacions de l’illa, com Ben Amics i el GOB, i altres de més locals, de sa Pobla, com Pa i Mel i els escoltes Sa Marjal. La idea és implicar tot el poble en l’Acampallengua”, apunta Muñoz.

El vincle amb Antònia Font

Són molts els grups que des del 97 fins al 2012 varen passar pels escenaris de l’Acampallengua: Lax’n Busto, Els Pets, Obrint Pas, Al-Mayurqa i Fora des Sembrat, entre d’altres. Si hi ha un vincle especial amb algun grup, aquest és Antònia Font. Ho diu el cantant, Pau Debon: “Ens fa ganes, aquest concert, especialment perquè sempre hi ha hagut molt bon feeling amb l’organització. A més, va coincidir que nosaltres ho vàrem deixar i l’Acampallengua tampoc no va continuar, i haver coincidit en aquest retorn de les dues entitats, per dir-ho d’alguna manera –bromeja–, ha estat molt agradable”, manifesta. El grup es retrobarà amb el seu públic de sempre, amb persones que varen créixer de la mà entre Acampallengua i Acampallengua. Debon també assenyala que serà emocionant veure, entre el públic, el nou jovent mobilitzat.

La zona d'acampada de sa Pobla, 2009

Mar Grimalt, que pujarà a l’escenari de sa Pobla, recorda que va anar als dos darrers acampallengües, quan tenia 15 anys. “La sensació que tenia era que estava vivint els primers moments de llibertat. Deia a ma mare que no m’ho podia perdre, que hi anava tothom. Record que la gent s’ajudava molt muntant les tendes, tothom era amic de tothom i hi havia molt bon rotllo. L’Acampallengua va ser, per a molts, el lloc de les primeres vegades, en molts de sentits”, pronuncia. Grimalt era entre el públic en el darrer Acampallengua, el de Manacor el 2012. Aquell vespre de fa onze anys, tocava Antònia Font: “Si m’arriben a dir que una dècada després jo tocaria abans o després d’ells, no m’ho hauria cregut per res. És molt especial”, assegura, i riu: “No sé quina serà la resposta dels joves, perquè ara no hi ha un precedent proper. Ben segur, però, que hi haurà un bon parell de nostàlgics!”. Plan-ET assegura que té “moltes ganes de tocar-hi”, perquè sap que el de l’Acampallengua és un “concert històric”, de pes, i comenta que està “un poc nerviós”.

Per al regidor de Participació Ciutadana del municipi, Biel Payeras, aquesta trobada “té un retorn econòmic i social” per a sa Pobla. Considera que l’organització de l’esdeveniment significa “la mobilització de la Mallorca viva, desperta i jove”. “Es mobilitzen un munt de recursos humans, especialment del jovent, i s’omplen 48 hores d’activitats amb la participació d’una dotzena llarga d’associacions. És molt important, el teixit associatiu que cultiva l’Acampallengua”, diu Payeras.

Des de Joves de Mallorca per la Llengua expliquen que, quan es varen poder activar després del coronavirus, varen començar a preparar el concert Treu la llengua, que es faria a Bunyola el 2021. “Vàrem haver de planificar el concert un munt de vegades perquè les restriccions canviaven i va ser complicat. Tenint en compte això i que al concert hi havia quasi 2.000 persones, vàrem pensar que, si havíem estat capaços de fer-ho, ja podíem preparar el Correllengua”, recorda Pau Emili Muñoz. Així, el Correllengua es va fer el 2022, després de nou anys d’interrupció (el primer va ser el 1995), i la valoració d’aquest retorn va ser “molt positiva”. La voluntat de fer l’Acampallengua va sortir “de manera natural i orgànica” després del Treu la llengua i el Correllengua. Ara només fa falta esperar la resposta.

stats