Societat 20/06/2020

Tomen una estàtua del missioner mallorquí Juníper Serra a Califòrnia

L'acte se suma a l'onada d'atacs del moviment antiracista dels Estats Units a estàtues considerades supremacistes

Ara Balears
1 min
El moment en què els activistes tomben l'estàtua de Juníper Serra a Califòrnia

PalmaActivistes del moviment antiracista dels Estats Units van tomar divendres vespre l'estàtua del mallorquí Juníper Serra que hi ha al Golden Gate Park de Sant Francisco. Aquest acte, que va ser filmat i ràpidament escampat per les xarxes socials, se suma a l'onada d'atacs a monuments considerats supremacistes que està proliferant aquest mes al país, com la decapitació de l'estàtua de Cristòfol Colom a Boston i l'enderrocament d'un altre Colom a Virgínia després de calar-li foc.

Es preveu que es retiri un altre monument al frare de Petra -canonitzat pel papa Francesc el 2015- a Ventura, un acte especialment simbòlic tenint en compte que la ciutat té com a origen la Missió de Sant Bonaventura, fundada per Serra el 1782. Segons ha informat Los Angeles Times, el batle de Ventura, Matt LaVere; representants de la Banda d'Indígenes de la Missió de Barbareño/Venureño, i el pare Tom Elewaut, pastor de la Missió de Sant Bonaventura, van emetre dijous una declaració conjunta acordant treure l'estàtua de davant de l'Ajunament per traslladar-la "a un lloc no públic més apropiat".

Serra és una figura polèmica. Nascut a Petra el 1713, va ser canonitzat pel papa Francesc per evangelitzar l'oest dels Estats Units, però no tothom veu amb bons ulls aquest predicador, que se'n va anar a evangelitzar les Amèriques el 1769. Els historiadors i investigadors indis el culpen de la persecució a la seva cultura amb la imposició del cristianisme.

stats