Coronavirus

Els tests d'antígens sense recepta arriben finalment a les farmàcies

La ministra de Sanitat avança que la setmana que ve un 50% de la població tindrà la doble pauta

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la comissió de Salut del Congrés dels Diputats aquest dimarts.

El consell de ministres aprovarà dimarts que ve, 20 de juliol, la venda sense recepta de tests d'autodiagnòstic, és a dir, tests d'antígens o anticossos, a les farmàcies. Ho ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dimarts a la tarda durant una compareixença a la comissió de salut al Congrés de Diputats. Alguns països europeus ja fa temps que en venen i era una de les peticions dels farmacèutics espanyols, que reivindicaven el seu paper sanitari i pedagògic, i també d'alguns governs.

Ara aquesta mena de tests es podran vendre sense necessitat de tenir una recepta mèdica. "L'objectiu és regular aquest tipus de proves", ha dit Darias. En plena cinquena onada de la pandèmia, amb una incidència acumulada de 436 casos per cada 100.000 habitants a tot l'Estat, la ministra ha defensat que també han d'ajudar a "controlar eficaçment" l'evolució del virus i a augmentar "la capacitat diagnòstica del sistema de salut amb l'objectiu de detectar de manera més ràpida casos positius, fins i tot asimptomàtics, com passa amb la majoria de la població d'entre 12 i 29 anys".

La mesura rebrà la llum verda després de mesos de debat i incògnites sobre la posada en marxa. De fet, el ministeri de Sanitat ho va plantejar oficialment el mes de maig. Aleshores el govern espanyol va publicar l'esborrany d'un reial decret que havia de permetre a les farmàcies poder vendre tests per detectar el coronavirus. La mesura finalment rebrà l'aprovació definitiva més de dos mesos després.

50% amb doble pauta

Darias ha avançat que la setmana que ve hi haurà més d'un 50% de la població vacunada amb la doble pauta. Darias s'ha felicitat pel ritme de vacunació a Espanya i ha mantingut que l'objectiu del 70% de la població vacunada a finals d'agost "és al full de ruta i és el nostre pronòstic complir-lo". Tanmateix, ha recordat que encara hi ha molts ciutadans, sobretot joves, que no han rebut la vacuna i ha demanat prudència davant de "dues corbes molt diferents" entre la població per sobre i per sota dels 40 anys.

Malgrat que la incidència acumulada s'ha tornat a disparar a l'Estat, Darias ha demanat llegir les dades epidemiològiques "d'una manera més integrada" perquè tenir una gran part de la població "diana" vacunada significa "una protecció important davant l'hospitalització i les defuncions". Sobre la variant Delta, la ministra ha reconegut que veia "previsible" que aquesta soca del covid-19 "incrementi la presència" a Espanya i es converteixi en la dominant.

stats