Terratrèmol

Un terratrèmol de magnitud 4,1 al Pirineu sacseja diverses comarques

El sisme s’ha produït aquest dimarts a mig matí amb epicentre al departament francès dels Alts Pirineus

2 min
Vista de Tàrrega des de Sant Eloi

BarcelonaUn terratrèmol de magnitud 4,1 graus a l’escala de Richter ha sacsejat diverses comarques catalanes aquest dimarts al matí. Segons ha informat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el sisme ha tingut lloc a les 11.23 h al departament francès dels Alts Pirineus. Al nostre país s’ha notat especialment a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, així com a Andorra. Diversos testimonis afirmen que també s’ha notat en més comarques de les demarcacions de Lleida i fins i tot de Tarragona i de la Catalunya Central.

Per exemple, la ciutat de Tàrrega, a l’Urgell, unes quantes persones han assegurat a les xarxes socials que l'havien notat. En aquest sentit, segons explica el mateix ICGC, el sisme ha estat àmpliament percebut especialment a les comarques de Lleida, tot i que no consten danys materials. Per la seva banda, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla SISMCAT i ha rebut fins a 75 enquestes de ciutadans que han percebut el terratrèmol.

El fenomen s’ha registrat a tan sols un quilòmetre de profunditat, raó per la qual s’ha pogut percebre amb més facilitat a la superfície terrestre. El sisme es produeix després que entre els mesos de febrer i març se’n produïssin diversos entre el Pirineu i la costa de Barcelona i de Girona. També van ser d’intensitat feble, tot i que en alguns casos es va superar la magnitud 3,3.

Mapa de l'epicentre del terratrèmol d'aquest dilluns.

Aquest terratrèmol ha estat d’una força prou intensa com feia temps que no es produïa. De fet, el moviment més potent d’aquest segle XXI a la zona pirinenca va ser el del 4 d’abril del 2019, que amb una magnitud de 4,3 va ser percebut a gran part de Catalunya. Els terratrèmols són freqüents al Pirineu a causa de les seves característiques geològiques. Al llarg de l’any se'n produeixen diversos que, de tant en tant, són percebuts en més comarques catalanes. No és habitual que causin danys.

stats