Joan Rallo i les figueres
Publica un llibre sobre les descobertes de 10 anys de recerca
Joan Rallo és una de les persones que més ha investigat en l’àmbit dels arbres fruiters i, en general, en l’àmbit de tota l’agricultura practicada a les Balears. Ha escrit, entre altres coses, sobre les oliveres, els garrovers, la vinya, els ametlers, les figueres, la poda i l’empelt, els nitrats, les abelles i l’apicultura, etc. Un amic meu, ja fa anys, el qualificava com un savi de l’agricultura i del coneixement de les plantes cultivades. Jo també crec que ho és, un savi, un savi generós que al llarg de la seva vida ha sabut combinar la recerca amb la divulgació, feta a través de centenars de xerrades, cursets i jornades, però també trepitjant els sementers cada dia. Joan Rallo acaba de publicar un llibre amb el títol de La sexualitat de les figueres i del seu insecte pol·linitzador. Les seves descobertes, fruit de 10 anys de recerca, són apassionants i posen llum a un tema conegut però sovint sols de manera molt insuficient. Un llibre que actualitza els coneixements sobre les figueres, dóna a conèixer la relació entre l’arbre i l’insecte pol·linitzador i aporta elements per millorar el conreu de la figuera.
Branca Caimarienca
Organitzà un debat sobre el futur de l’agricultura a les Illes
L’associació Branca Caimarienca va organitzar el 27 de desembre, en el poble de Caimari, un interessant debat sobre el futur de l’agricultura a les Illes Balears, sota el lema de ‘Terra i pagesia’. El primer de tot que s’ha de ressenyar d’aquesta trobada és l’elevada participació, no sols de gent jove de Caimari i del municipi de Selva, sinó també de joves de Campos, de Porreres, de Manacor, de Palma i d’altres indrets de l’illa. Els joves volen saber per què s’està deixant morir el camp, hi tenen interès i n’hi ha que, amb molta d’empenta i il·lusió, volen provar de fer el seu propi camí com a agricultors o ramaders. En la taula rodona es va parlar molt del model agrari a potenciar i de la necessitat d’afavorir la comercialització dels nostres productes. El debat va ser participatiu, ben enfocat i el públic assistent en va sortir content i animat.
Cuixot de porc negre
Alguns pagesos en fan per a consum propi però no es ven
En el camp de la producció alimentària de qualitat hi ha molt per fer. En les races autòctones tenim un patrimoni que no valoram prou. A les Balears disposam d’animals que són vertaderes joies genètiques i que poden ser poderosos actius de dinamització econòmica. El porc negre és la nostra estrella i no ho sabem, o no ho volem reconèixer. Hi ha països que pagarien milions per tal de poder disposar d’un animal tan excepcional i únic. La notícia és que s’està treballant de valent per comercialitzar un cuixot molt selecte elaborat a partir de porc negre. Es tracta de treure al mercat cuixot i llom curat elaborats a partir d’animals seleccionats i alimentats amb productes naturals de qualitat per tal d’obtenir el millor cuixot, comparable o superior als pernils ibèrics d’aglà. El cuixot, de porc negre o faixat, és un producte que alguns pagesos fan per al seu propi consum familiar, amb un magnífic resultat, però que fins ara no es comercialitza.
‘Som pastor’
Documental de Borja Zausen premiat al Festival d’Arnedo
Els reconeixements obtinguts per aquest documental de Borja Zausen són ben merescuts. Ha guanyat el premi de la XVII edició del Festival d’Arnedo i ha estat seleccionat en festivals de Washington, Galícia i Torí. El treball és excel·lent en la forma i en el contingut. No hi ha hagut improvisació en un molt emotiu curtmetratge que recull, en essència, la realitat de la crisi econòmica, cultural i social del món pagès. És l’esperança i la claredat, la lucidesa d’un al·lotell de 12 anys de ses Olleries, a Santa Eugènia, Miquel Ramis Mulet, que aconsegueix aprendre dels ensenyaments d’un vell pastor. I no tan sols descriu la realitat de la vida del pastor, sinó que fa un apunt complet sobre els valors universals de la feina pagesa. La imatge final d’en Miquel amb el tambor i el flabiol és tot un poema.
Productes S’Hortolà
Pertany als germans Margalida i Pere Cirer Bordoy
El sector hortícola continua sent el sector agrari capdavanter de Mallorca. Una empresa de llarguíssima tradició, de moltes generacions, que produeix hortalissa de qualitat i la comercialitza de manera directa és la dels germans Margalida i Pere Cirer Bordoy, de Sant Jordi. Amb el nom empresarial de Productes S’Hortolà, mantenen punts de venda de fruita i verdures al mercat de Santa Catalina i d’Inca. L’avantatge dels germans Cirer és que el que venen és fet seu, i poden oferir al consumidor productes frescs, bons i ben presentats. S’Hortolà és una mostra de l’agricultura de qualitat i proximitat que es va obrint camí.