Urbanisme
Societat 20/07/2023

El termini per enderrocar el restaurant El Bungalow es va esgotar fa mig any

Costes va donar als propietaris sis mesos per tomar l'edificació i les plataformes de formigó que ocupen el domini públic sense permís

2 min
El Bungalow, a Palma, no disposa de concessió oficial.

PalmaEl proper 27 de juliol farà un any que la Direcció General de Costes de l'Estat va denegar als propietaris del restaurant El Bungalow de Palma la possibilitat de regularitzar l'edifici. Ocupa el domini públic i, per això, els en va ordenar la demolició en un termini improrrogable de sis mesos. Per tant, aquest termini del qual disposaven els propietaris es va exhaurir fa pràcticament sis mesos.

La directora general de Costes, Ana María Oñoro, no només ordenava la demolició del restaurant i de la plataforma de formigó que es troba dins terrenys públics, sinó que també ho traslladava a la demarcació de les Balears per tal que s'encarregàs del compliment d'aquesta resolució que esgota la via administrativa. Així mateix, advertia els titulars del negoci que si no ho feien es podien enfrontar a multes coercitives, tal com estableix la Llei de costes.

Tot i que durant aquests darrers mesos hi ha hagut mobilitzacions de ciutadans que han acudit a donar suport als propietaris perquè consideren que es tracta d'un establiment emblemàtic, el fet és que l'informe de Costes sobre aquest cas és demolidor. Relata com el 1964 un particular va aconseguir el permís de Costes per instal·lar en aquest punt del litoral palmesà una terrassa i un solàrium. Però aquest propietari "va incomplir les condicions establertes" i, per tant, Costes va decidir l'any 2010 ordenar la caducitat d'aquesta concessió. De llavors ençà, per tant, no existeix cap permís ni habilitació per ocupar el domini públic. Tot i això, el restaurant ha continuat funcionant amb normalitat tots aquests anys.

Va ser el 2021, és a dir, 11 anys després de la caducitat de la instal·lació decretada per Costes, quan els actuals propietaris del restaurant El Bungalow decidiren provar sort i intentaren legalitzar l'ocupació amb una sèrie d'informes i documentació en la qual relataven el caràcter tradicional de l'edificació i admetien una ocupació que, a més de no tenir cap paper, superava de 83 metres quadrats el màxim que fixa la llei per a aquells que sí que els tenen.

La resposta de la Direcció General de Costes de l'Estat va ser contundent. A més de recordar tots els incompliments legals, el Govern va subratllar en la seva resolució que la Llei de costes estableix molt clarament que només es poden autoritzar concessions per a activitats que no es puguin realitzar en cap altre indret i s'hagin de fer necessàriament a la costa. Per tant, Costes va decretar el mes de juliol de 2022 la denegació irrevocable de qualsevol instal·lació on s'aixeca El Bungalow, sense acceptar, per tant, la concessió per a una ocupació litoral de més de 400 metres que sol·licitaven els actuals explotadors del negoci.

L'Estat, a més, va ordenar la demolició no només del restaurant, sinó de les dues plataformes de formigó que hi ha entre la mar i l'edifici principal, i va fixar un termini de mig any, que va acabar a finals del mes de gener de 2023. Per tant, ara mateix fa ja un any d'aquella resolució i de moment no ha transcendit que la Demarcació de Costes de les Balears, malgrat l'ordre expressa del Ministeri, hagi fet cap passa perquè s'acompleixi l'ordre i el restableixi la legalitat. El restaurant funciona amb tota normalitat i per aquest motiu el GOB va sol·licitar ja fa mesos el compliment del que ha dictaminat l'autoritat competent.

stats