Publicitat
Publicitat

TEMPORAL

La tempesta a Eivissa deixa es Cubells sense accessos ni subministrament

La carretera és totalment intransitable i l’accés a la platja de ses Boques ha desaparegut completament

L’única via d’accés a zona dels Cubells afectada per les fortes tempestes d’aquesta setmana romandrà tallada en la seva totalitat almenys fins demà, quan es podria obrir parcialment, i és que, tal com indicà ahir el batle de Sant Josep, Josep Marí Agustinet, “és inviable obrir el camí sobre els penya-segats”. Uns penya-segats que van patir importants esllavissades que han provocat danys directes sobre una casa, segons ha informat el director general d’Emergències del Govern, Pere Orfila. “En concret es tracta d’una edificació en la qual una pedra ha fet un esvoranc de 2 m de diàmetre”, explica el Govern mitjançant un comunicat. És una bona notícia després de témer, les autoritats, per la integritat de més de 30 habitatges.

A hores d’ara un grup d’experts, a petició de l’Ajuntament, realitza un estudi geotècnic per determinar l’estat de la zona. “En funció d’aquest informe, prendrem les decisions futures”, manifestà el batle. Tant el Consistori com el Govern han donat per conclosa l’evacuació de la zona i han permès així als propietaris de la zona de Cala Llentrisca romandre als seus habitatges. “Allà les cases són més segures perquè estan més separades del caire de la muntanya”, digué Marí. Així i tot, el director general d’Emergències reconegué que havia activat mitjans aeris per si l’evacuació per mar era perillosa en aquest punt, però finalment no han estat necessaris.

On no han tingut aquesta sort ha estat a l’accés a la cala de ses Boques, que acull un molt concorregut restaurant però l’accés de la qual ha quedat del tot “inaccessible”, i és que a mig camí el formigó que mantenia el pas de vehicles ha desaparegut i ha fet impossible el trànsit. També ha quedat molt afectat el tram del Torrent i Cala d’Hort.

Durant la visita dels tècnics s’ha pogut comprovar l’existència de diversos vehicles que han quedat encallats entre els llots a la carretera principal. S’espera que avui s’acabin de retirar tots.

El director general d’Emergències va explicar que les pluges van “superar les previsions”. Orfila digué que a la carretera van trobar una situació “sorprenent”. “Sabíem que la zona era problemàtica, el que no podíem preveure és que unes pluges fessin que el vessant de la muntanya es comportàs amb aquesta virulència”, assegurà el director general, qui reconeix haver-se “sorprès” per la capacitat de moviment que ha tingut, “que només s’explica amb unes pluges intensíssimes en un termini molt curt de temps”.

Inventari de danys

La Direcció General d’Emergències també ha iniciat un inventari de danys a béns mobles i immobles que han resultat malmesos per la inclemència meteorològica i per les esllavissades provocades a la zona. Ara mateix, aquesta zona dels Cubells no té ni aigua corrent ni electricitat, serveis que han quedat interromputs sense que ara per ara es pugui preveure quan es podran restablir, ja que prèviament cal reparar els vials danyats.