Societat 28/02/2020

Suspenen la ITB de Berlín per l'amenaça del coronavirus

El Fòrum Internacional d’Inversions en Hostaleria, que s'havia de fer a la capital alemanya a partir d'aquest dilluns, també s'ha cancel·lat

Ara Balears
3 min
Suspenen l'ITB de Berlín per l'amenaça del coronavirus

PalmaEls responsables de la Fira Internacional de Turisme de Berlín (ITB) han anunciat aquest divendres a la seva pàgina web que s'ha suspès. L'esdeveniment més gran del món, que s'havia de dur a terme entre els dies 4 i 8 de març, s'ha cancel·lat per la "creixent expansió" del coronavirus. Els organitzadors ja havien anunciat que aquest divendres es prendria la decisió de continuar o no amb la fira.

El Ministeri Federal de Salut i el Ministeri Federal d'Economia han pres aquesta decisió arran que l’autoritat sanitària responsable de Charlottenburg-Wilmersdorf de Berlín ha augmentat els requisits perquè l'esdeveniment es dugui a terme. La mateixa organització ha assegurat que no pot dur a la pràctica tots aquests requisits. Estava previst que a la fira hi hagués més de 10.000 expositors de més de 180 països i els darrers dies l'organització ja havia posat més personal sanitari per precaució.

El Govern de les Illes Balears ha lamentat la cancel·lació de l'esdeveniment, ja que el mercat alemany és "el primer" en importància a les Illes, segons ha informat l'agència Efe. Tot i això, han mostrat el màxim respecte als criteris sanitaris que han acabat sent essencials per prendre aquesta decisió. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat que el dilluns hi haurà una convocatòria dels agents turístics i els consells insulars per valorar i analitzar la situació després de la suspensió de la fira alemanya.

Fòrum Internacional d’Inversions en Hostaleria

La mateixa decisió ha pres Quetex, l'organitzador del Fòrum Internacional d’Inversions en Hostaleria, que s'havia de fer a Berlín a partir d'aquest dilluns. La fira també s'ha suspès a causa de "la preocupació mundial" pel coronavirus, segons han informat aquest divendres en un comunicat. Quetex ha anunciat que l'esdeveniment, en lloc de fer-se entre els dies 2 i 4 de març, es durà a terme entre els dies 4 i 6 de maig.

En el comunicat han assegurat que "ha estat una decisió molt difícil de prendre, ja que molta gent demanava que continuassim amb la fira" i remarquen que "la salut i la seguretat dels nostres assistents és de màxima importància". "Hem estat en constant comunicació amb els nostres socis, patrocinadors i delegats i ha quedat clar que el més prudent per a la indústria i la salut pública és que s'ajorni l'esdeveniment", afegeixen.

Aquestes dues decisions s'han pres el mateix dia que el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha comparegut per informar que el risc de propagació ha pujat a "nivell molt alt" a tot el món. "Encara tenim la possibilitat de contenir l'expansió del coronavirus", ha assenyalat. "La clau és trencar la cadena de transmissió, tot i que el nombre de casos i de països afectats és clarament preocupant".

El virus ja afecta el turisme

L’expansió del Covid-19 ja ha tingut conseqüències importants en l’àmbit turístic. A escala internacional, divendres es va fer públic que es cancel·laven dos dels esdeveniments més destacats del sector: la Fira Internacional del Turisme de Berlín (ITB) i el Fòrum Internacional d’Inversió en Hostaleria (IHIF), que es du a terme a la mateixa ciutat. A les Balears, María José Aguiló, vicepresidenta executiva de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, explica que per ara no tenen constància de cancel·lacions, però sí que han percebut un alentiment de noves reserves. “Demanam tranquil·litat. Hem de fer valer que som una destinació turística sanitàriament segura”, sosté. Assegura que des de la Federació estan treballant amb les autoritats sanitàries perquè els hotels coneguin les mesures preventives i les passes a seguir en cas de detectar-se un possible positiu entre els clients allotjats o els treballadors.

Les agències de viatges també noten l’efecte de l’expansió del virus. “L’aturada dels viatges és important”, afirma Xisco Mulet, president de l’Agrupació Empresarial d’Agències de Viatges de les Balears (Aviba). La davallada va començar amb les destinacions a la Xina i a països asiàtics veïns, i ara s’ha estès a l’àmbit europeu. Aquest mes, assegura que s’han cancel·lat molts viatges a Itàlia, tant d’estudiants com d’empresaris. Igualment hi ha hagut cancel·lacions a països del nord d’Europa on el virus no ha arribat.

stats