Societat 22/03/2022

Surt a subhasta un dels retrats de Marilyn Monroe fets per Andy Warhol per un preu que podria batre rècords

Segons Christie's, 'Shot sage blue Marilyn' podria convertir-se en "l'obra del segle XX més cara" venuda en una subhasta

2 min
'Shot Sage Blue Maylin' abans de la subhasta de Christie's

BarcelonaChristie's ha anunciat la subhasta d'un dels icònics retrats de Marilyn Monroe realitzats per Andy Warhol, que serà ofert al maig durant la venda d'art del segle XX de la firma i el valor del qual s'ha estimat en uns 200 milions de dòlars (uns 182 milions d'euros). Segons Christie's, Shot Sage Blue Marilyn és "un dels quadres més significatius en sortir a subhasta en tota una generació" i es pot convertir en "l'obra del segle XX més cara" venuda en una subhasta.

El quadre, de colors blaus, roses i grocs i fet per l'artista nord-americà el 1964, s'oferirà sense garantia a la subhasta de maig, per la qual cosa no s'ha imposat un preu mínim perquè la venda s'efectuï. "Aquesta Marilyn d'Andy Warhol és el cim absolut del pop-art nord-americà i de la promesa del somni americà que encapsula optimisme, fragilitat, celebritat i iconografia, tot en un", va explicar el director del departament d'art dels segles XX i XXI de Christie's, Alex Rotter.

Warhol va començar a crear serigrafies com aquesta de Marilyn després de la mort de l'actriu el 1962 i va compondre diverses reproduccions acolorides del seu rostre, encara que no va ser fins al 1964 quan va desenvolupar una tècnica més elaborada i complexa, amb la qual va donar a llum l'exemplar que sortirà a la venda. El quadre, amb tècnica serigràfica, està inspirat en una foto promocional de la pel·lícula Niagara, de 1953, de Henry Hathaway.

Va ser tirotejat

Però la seva característica més particular és que va rebre un tret. Cada un dels quadres sobre Marilyn Monroe va ser pintat sobre un fons d'un color diferent: vermell, taronja, blau, blau sàlvia (el que se subhasta) i turquesa. Aquest, juntament amb els tres primers, va ser travessat per una bala disparada per una artista de performances anomenada Dorothy Podber, que va veure les pintures apilades unes contra les altres a l'estudi de Warhol i li va preguntar si podia "disparar-hi". Warhol va creure que es referia a "fotografiar-les" i va estar-hi d'acord. Però Podber tot seguit va treure un revòlver del bolso i va disparar contra les serigrafies. La cinquena pintura, la que té el fons turquesa, no era a la pila i es va salvar. No obstant, actualment el forat de la bala no existeix perquè totes quatre es van reparar.

Aquest exemplar, un dels més acolorits retrats de pop-art de Warhol, el treu a subhasta la Fundació Thomas i Doris Ammann, de Zuric, i el 100% dels fons obtinguts amb la venda del quadre aniran a parar a l'organització, que té com a objectiu millorar la vida de nens de tot el món centrant-se en la salut i l'educació. El quadre ha estat exhibit en alguns dels museus més importants del món, entre ells el Guggenheim de Nova York, el Centre Pompidou de París, la sala Tate Modern de Londres, el Reina Sofia de Madrid, la Royal Academy of Arts de Londres o la Neue Nationalgalerie de Berlín.

stats