Tribunals

El Suprem ratifica la condemna a Rosa Peral pel crim de la Guàrdia Urbana

L'exagent haurà de complir 25 anys de presó per la mort de la seva exparella, també policia del cos

3 min
Albert Lçopez i Rosa Peral, durant el judici pel crim de la Guàrdia Urbana

BarcelonaEls dos exagents de la Guàrdia Urbana de Barcelona Rosa Peral i Albert López van planificar i executar l'assassinat de Pedro Rodríguez, també agent del cos i parella de Peral, que va ser trobat calcinat al maleter del seu cotxe al pantà de Foix el maig del 2017. El jurat que els va jutjar fa un any i mig no va tenir cap dubte de la seva culpabilitat, com tampoc el jutge, que els va condemnar a 25 i 20 anys de presó, respectivament, ni el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va avalar la condemna. El cas va acabar arribant al Tribunal Suprem pels recursos de Peral i López. L'alt tribunal ha posat aquest dilluns el punt final al recorregut judicial de la causa i ha ratificat la primera sentència en tots els seus termes.

El "mal estat del cos" i les "acusacions creuades" entre els dos condemnats van impedir als investigadors establir com va morir Rodríguez i qui dels dos el va matar, però el Suprem, igual que la resta d'instàncies judicials que han anat avaluant el cas, no té cap dubte que darrere de la seva mort hi havia els dos exagents de la Urbana. Fos a mans de l'un o de l'altre, o de tots dos, els magistrats insisteixen que Peral i López van dissenyar un pla per treure Rodríguez del mig i poder restablir la seva relació com a amants.

El crim de la Guàrdia Urbana va fer aflorar diferents triangles de mentides i traïcions al si de la Urbana: Peral i López van intentar inicialment fer pensar als investigadors que l'assassí de Rodríguez era l'exmarit de Peral, que és agent dels Mossos d'Esquadra. El fiscal del cas va posar en dubte el testimoni del pare de Peral, d'un veí i d'un caporal de la Urbana, dels quals sospitava que podien haver encobert Peral. De fet, la carrera policial de l'exagent, del seu amant i de la víctima del crim tenia punts foscos, com ara l'operatiu en el qual van participar i que va acabar amb la mort d'un detingut a Montjuïc, o el fet que Rodríguez fos apartat del cos per un incident amb un motorista a l'Arrabassada un any abans de ser assassinat.

La justícia no ha pogut resoldre totes les ombres que envoltaven el cas. Malgrat tot, el Suprem creu que hi ha dos "qüestions inobjectables": Rodríguez va morir a casa de Peral la matinada del 2 de maig del 2017 i no hi ha cap altre hipòtesi que expliqui que el matés algú altre. La parella havia passat el dia anterior en família, i un cop a casa Rodríguez va pujar a l'habitació de matrimoni, a la planta superior de la casa. L'anàlisi dels mòbils dels condemnats va demostrar que Peral i López van intercanviar trucades i missatges aquella nit i que López es va acabar presentant a casa de l'exagent de matinada. El fet que els gossos no avisessin de l'entrada d'un estrany a la casa i que Rodríguez vingués de passar una jornada tranquil·la en família i estigués dormint relaxadament en el moment del crim fan pensar al Suprem que l'assassinat "es tracta d'un pla prèviament dissenyat" pels dos condemnats.

Amb traïdoria

Els magistrats tampoc tenen cap dubte a l'hora de mantenir l'agreujant de traïdoria als dos condemnats. Per fer-ho, tenen en compte que s'havia netejat l'escena del crim, que Peral va manipular el mòbil de la víctima els dies posteriors al seu assassinat, que inicialment els dos acusats van pactar donar la mateixa versió dels fets i desviar les sospites cap al crim organitzat o l'exmarit de Peral, i que es desfessin de part del mobiliari de casa de l'acusada, com ara un sofà que hi havia al soterrani i que no s'ha trobat mai. El Suprem té en compte que els dos condemnats són "persones que per la seva professió" podien haver pensat en totes les possibilitats per eliminar les proves de qualsevol "confrontació física" amb la víctima la nit del crim, fos quin fos "el mètode que fessin servir per matar Pedro Rodríguez".

Amb la sentència del Suprem es posa punt final al recorregut judicial del crim de la Guàrdia Urbana. El veredicte de l'alt tribunal és ferm. Mentre el cas s'estava revisant, els jutjats de Barcelona van investigar també altres derivades del cas, com ara la causa pels testimonis acusats de mentir al judici, entre ells el veí de Peral. Tal com va avançar l'ARA, aquest cas es va acabar arxivant.

stats