Societat 09/02/2024

El Suprem anul·la el reglament de Costes pel recurs de Formentera

Amb aquesta sentència, s'estima el recurs presentat per la Plataforma d'Afectats per la Delimitació de Costa de Formentera

ARA Balears
1 min
La gestió del litoral formenterer genera preocupació perquè n’és la principal font d’ingressos

PalmaEl Tribunal Suprem ha declarat nul el reial decret del 2022 que va modificar el reglament general de Costes per l'omissió del tràmit de consulta pública. Amb aquesta sentència, que afecta a delimitacions i concessions per a l'ocupació del domini públic maritimoterrestre, s'estima el recurs presentat per la Plataforma d'Afectats per la Delimitació de Costa de Formentera. Aquesta plataforma, formada per unes 100 famílies de l'illa, ha criticat des de la seva fundació aquesta mesura de conservació del litoral per ser incompatible, segons ells, amb l'"activitat humana".

Tal com recull Efe, el Suprem assenyala que per poder prescindir del tràmit esmentat en el supòsit de reglaments de l'administració general de l'Estat han de concórrer les circumstàncies acumulades que es tracti de normes pressupostàries o organitzatives i, a més de raons greus d'interès públic que ho justifiquin, no imposin obligacions rellevants als destinataris o regulin aspectes essencials d'una matèria. Segons aquesta sentència, el decret impugnat de cap manera té naturalesa organitzativa o pressupostària.

La sentència compta amb el vot particular de dos dels cinc magistrats que l'han dictada, partidaris de desestimar la petició de nul·litat del decret per l'omissió del tràmit de consulta pública. Consideren que la nul·litat absoluta del reglament és una conseqüència desproporcionada quan hi va haver una àmplia participació ciutadana i d'organitzacions representatives dels interessos afectats que van fer al·legacions encara que fos en un moment posterior a l'elaboració del projecte.

stats