Societat 23/02/2023

Submissió química: les Illes varen ser la quarta comunitat amb més casos el 2021

El Ministeri de Justícia reparteix els 1.000 primers kits d'anàlisi toxicològica per detectar aquests casos, més de 100 dels quals han arribat a les Balears

2 min
És més fàcil aprofitar-se d’algú que ha begut massa o convèncer-lo perquè begui que posar-li droga al got.

PalmaLes Illes Balears varen ser la quarta comunitat amb la taxa més elevada d'agressions sexuals per submissió química el 2021, segons la memòria Hallazgos toxicológios en agresiones sexuales con sospecha de sumisión química de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), del Ministeri de Justícia. Concretament, l'Arxipèlag va tenir una taxa de 2,9 agressions sota submissió química per cada 100.000 habitants, una xifra que varen superar la Comunitat de Madrid (2,98), les Illes Canàries (3,54) i la Rioja (5,32).

El Ministeri de Justícia ha obtingut aquestes dades a partir de 1.571 mostres toxicològiques fetes arreu de tot l'Estat, unes anàlisis que no sempre estan a l'abast de les víctimes d'agressions sexuals en temps i forma. Contra això, l'INTCF ha començat a repartir aquest dijous els 1.000 primers kits per a l'obtenció de mostres per a anàlisis toxicològiques en delictes facilitats per substàncies psicoactives, és a dir, casos de submissió química.

D'aquesta manera, es fa efectiu l'anunci que va fer la ministra de Justícia, Pilar Llop, quan va presentar aquestes eines fa ara un any, el 8 de març del 2022. D'aquests 1.000 primers kits, més de 100 arribaran a les Balears: 90 seran per a Mallorca, 30 per a Eivissa i 12 per a Menorca, segons ha informat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears. En termes absoluts, i també segons la memòria de l'INTCF, el 2021 es varen confirmar 34 casos d'agressió sexual per subsmissió química a l'Arxipèlag.

Sobre la víctima i l'agressió

Aquestes dades, a més, permeten extreure més informació sobre el tipus de víctima i la situació en què va patir l'agressió. Així, a partir de les dades de les Illes, es pot saber que un 97% de les víctimes varen ser dones i que tenien una edat mitjana de 28 anys. Pel que fa al context, més de la meitat d'aquestes agressions (un 58,8%) es varen cometre en cap de setmana, mentre que un 41,2% varen ser en dies laborables. Quant al lloc dels fets, la informació –diposnible al portal de dades de Justícia– revela que la majoria de casos es varen produir en un domicili o al carrer. Per darrere es troben les agressions comeses en allotjaments turístics (hotel/hostal) i en llocs d'oci nocturn.

Pel que fa al tipus de substàncies, predomina la presència d'alcohol. En termes generals –en el conjunt de l'Estat– es varen obtenir resultats positius d'alcohol, drogues il·lícites, psicofàrmacs o altres medicaments de manera aïllada o en combinació en el 82,5% del total de 950 agressions analitzades. També a escala estatal, varen trobar que en una de cada tres agressions sexuals analitzades per l'INTCF el 2021 (que varen ser més de 3.000) va ser per mitjà de submissió química (un 31%).

Ara, el material distribuït pel Ministeri de Justícia incorpora tots els elements per facilitar tant la presa conjunta de mostres de sang i orina com la recollida de tota la informació d'interès en la investigació en un formulari específic basat en la guia de bones pràctiques elaborada amb aquesta finalitat. Amb tot, el govern espanyol pretén millorar la qualitat de la recollida, la conservació, l'enviament i la investigació toxicològica en les víctimes de submissió química, així com l'estandardització del procés a escala estatal. Després d'aquesta primera remesa, el Ministeri preveu repartir 1.000 kits més per tot el territori espanyol.

stats