Societat 29/06/2020

L'STEI calcula que el Govern podria retallar entre 250 i 350 professors el curs que ve

Aquest sindicat i Unió Obrera Balear reclamen a la Conselleria l'esborrany de les mesures de prevenció del covid-19 per a l'any 2020-2021 abans de la seva presentació a la Mesa Sectorial

M. Fuster
2 min
Les Balears, a la coa de                     la despesa en educació                 per habitant

PalmaL'STEI, després de fer telefonades a un centenar de centres de les Illes per saber la proposta d'hores que els ha traslladat la Conselleria d'Educació i la quota de professors i professores que necessiten, calcula que podria suposar una retallada d'entre 250 i 350 docents. El sindicat també critica que la Conselleria d'Educació no faciliti l'esborrany de les mesures de prevenció del covid-19 per a l'any 2020-2021 abans de la seva presentació a la Mesa Sectorial, que es farà aquest dimarts per videoconferència. "No tenim el document, i les meses no poden ser el lloc per fer les presentacions per definició", es queixa el portaveu de l'STEI, Cosme Orell, qui assegura que és una pràctica habitual de la Conselleria, una crítica a la qual s'ha sumat la Unió Obrera Balear.

Orell també ha explicat a l'ARA Balears la preocupació del sindicat pel fet que la ràtio de 25 alumnes que proposa el Ministeri d'Educació no serà possible mantenir les amb les distàncies de seguretat per prevenir el contagi. "Hi ha aules en què, com a molt, hi cabran 20 alumnes, i què fas amb la resta? Crear un altre grup? Així, el professorat, en lloc de 19 hores lectives, en faran 22 o 23", assenyala el portaveu de l'STEI.

Les retallades que calcula l'STEI per al curs que ve, segons la informació recollida en un centenar de centres –a les Illes n'hi ha uns 400–, significarien entre un docent i mig menys als instituts. En una part important de Primària no es reduiria la plantilla, i a la resta, significarien entre mig docent i un docent menys.

La sectorial d'Ensenyament d'Unió Obrera Balears se suma a les crítiques a la conselleria i denuncia en un comunicat "que la retallada de places docents que Educació ha comunicat als equips directius tindrà conseqüències nefastes el proper curs". Asseguren que la conselleria d'Educació ha donat ordres de tornar a pujar els horaris dels docents de secundària a 19 hores lectives, que segons aquest sindicat en molts de casos poden arribar a 21 o més. També critiquen que es preveu suprimir mitges jornades a primària, i que aquestes mesures s'han plantejat sense haver-se negociat amb els representants dels treballador.

Segons aquest sindicat, la retallada de places a Secundària suposarà també l'eliminació d'hores complementàries, de desdoblaments i de reducció de majors de 55 anys. També afirmen que per aquest motiu alguns centres s'han vist obligats a adjudicar algunes matèries a docents a qui no corresponen per especialitat, cosa que va en detriment de la qualitat educativa.

D'altra banda, la UOB remarca que a les Balears més de 500 grups d'Infantil superen els 20 alumnes, cosa que incompleix les promeses de la Conselleria de fa cinc anys, i més de 400 grups de Primària superen la ràtio màxima de 25 alumnes, amb 22 casos que arriben a 30 o 31 alumnes.

stats