Salut
Societat 29/09/2022

Els beneficis sorprenents de caminar 2 minuts després de dinar

Descobreixen noves evidències que demostren l'impacte positiu que té fer molt poc exercici després dels àpats

Rachel Fairbank / The New York Times
3 min
Un home caminant pel bosc

NOVA YORKDiu la saviesa popular que caminar després de dinar ajuda a alliberar la ment i facilita la digestió. I tot això és cert, però la ciència ha anat més enllà i ha demostrat que fer una passejada d'un quart d'hora després de cada àpat pot reduir el nivell de sucre a la sang, que ajuda al seu torn a evitar complicacions com la diabetis tipus 2. I encara hi ha més coses: les últimes investigacions demostren que fins i tot una caminada de pocs minuts pot activar aquests beneficis. En un estudi recent publicat a la revista Sports Medicine, un grup d'experts van analitzar els resultats de set investigacions que comparaven els efectes d'estar assegut amb els d'estar dret o caminar pel que fa a indicadors de salut del cor, com els nivells d'insulina i de sucre a la sang. El resultat a què van arribar és que caminar lleugerament després d'un àpat, encara que sigui tan poca estona com entre dos i cinc minuts, té un impacte força significatiu en els nivells de sucre a la sang. “Hem pogut veure que cada pas, per petit que sigui, té beneficis en la nostra salut”, explica l'especialista Kershaw Patel, cardiòleg preventiu de l'Hospital Metodista de Houston.

Els estudis, presentats aquest estiu, han pogut demostrar que només uns minuts d'intensitat lleugera després d'un àpat són suficients per millorar significativament els nivells de sucre en comparació, per exemple, a estar asseguts al sofà o en una cadira. Això pot canviar definitivament la nostra rutina diària, tant a casa com a la feina. Quan els participants feien una passejada havent dinat, els nivells de sucre a la sang augmentaven i baixaven de manera més gradual que els que s'havien quedat treballant a la taula de l'oficina. Això és especialment important en les persones que tenen diabetis perquè es poden evitar fluctuacions agudes en els nivells de sucre a la sang, un component crític en la gestió de la malaltia.

Una cosa que pot semblar sorprenent és que estar-se dret també ajuda a reduir els nivells de sucre a la sang, evidentment no amb el mateix grau que caminar. Caminar requereix un compromís més actiu dels músculs que no pas quedar-se dret, i per fer-ho s'utilitza el combustible del menjar en el moment precís en què està circulant pel torrent sanguini. ”Els teus músculs absorbiran part de l'excés de glucosa”, explica Jessie Inchauspé, autora del llibre Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar.

Caminar entre 60 i 90 minuts després de menjar

Encara que totes les investigacions hagin demostrat àmpliament que caminar, sempre que sigui possible i en qualsevol moment del dia, va bé per a la salut, si fem una passejada curta d'entre 60 i 90 minuts després d'haver fet un àpat serà molt més útil del que podria semblar per minimitzar els nivells de sucre que tenim a la sang. Això és perquè, entre altres coses, després de dinar o de sopar els nivells de sucre a la sang tendeixen a arribar al màxim.

Però Jessie Inchauspé encara va més enllà: no només parla de caminar després dels àpats, sinó que també proposa altres maneres de moure el cos com fer les feines de la casa. La qüestió és fer una activitat curta després d'ingerir aliments perquè ens ajudarà a millorar i a controlar el nivell de sucre a la sang. "Fer pràcticament qualsevol activitat física és útil i pot conduir a canvis que es poden comprovar fàcilment. Aquests nous estudis ho han demostrat en els marcadors de salut dels participants", explica Euan Ashley, cardiòleg de la Universitat de Stanford.

Més passejades durant la jornada laboral

Aidan Buffey, estudiant de postgrau de la Universitat de Limerick i un dels autors de la investigació, afirma que aquesta petita passejada, que pot ser de dos a tres minuts, és més pràctica quan es fa durant la jornada laboral. "És clar que la gent no s'aixecarà per posar-se a córrer a una cinta o per anar a fer un tomb per l'oficina", diu, però es pot anar a buscar un cafè o, fins i tot, estirar les cames pel passadís". Amb aquestes petites accions després de dinar ja podem millorar la nostra salut.

Pel que fa a la gent que es queda a casa fent teletreball, l'investigador apunta idees com ara fer una passejada curta pels voltants de casa entre reunions de Zoom o després de dinar. "Com més normalitzem les petites caminades durant la jornada laboral –diu Buffey– més factibles seran". "És quan treballem en un entorn rígid, que no ens dona cap llibertat, que poden arribar les dificultats", alerta. Els beneficis de l'activitat física mai són tot o res, conclou el cardiòleg Kershaw Patel, sinó que n'hi ha de manera contínua: "Cada pas, cada caminada enèrgica, té un benefici”.

stats