Societat 24/03/2023

Son Llàtzer engega un programa de preservació ovàrica per a pacients oncològiques

Es preveu que entre sis i vuit dones es puguin beneficiar d’aquest programa cada any

ARA Balears
2 min
Hospital Son Llàtzer

PalmaL'Hospital Universitari Son Llàtzer ha posat en marxa un programa de preservació de teixit ovàric amb l'objectiu de conservar la fertilitat de les dones joves que reben tractament oncològic. Aquest projecte, que converteix el centre en un referent a les Illes, preveu beneficiar entre sis i vuit dones cada any i ha estat desenvolupat per la Unitat de Reproducció Humana Assistida de Son Llàtzer sota la coordinació de la Conselleria de Salut i Consum. A més, s'emmarca en la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salut.

En una nota de premsa, la Conselleria de Salut ha destacat que els avanços en el tractament del càncer en dones joves, adolescents i adultes en edat reproductiva han millorat les taxes de supervivència global en aquesta població.

En aquest sentit, han assenyalat que la toxicitat dels tractaments pot significar una disminució o cessament de la capacitat reproductora i s'ha de considerar la possible preservació de la fertilitat com una part de l'atenció integral de les pacients amb càncer. Així, la tècnica de preservació s'indica en pacients prepuberals o postpuberals que rebran tractaments que comprometen la seva capacitat reproductora futura i que, a causa de l'edat, en moltes ocasions, no poden ser sotmeses a estimulació ovàrica per obtenir ovòcits.

El procés de preservació

Segons han detallat, en primer lloc, el servei que indiqui la preservació farà una avaluació de la donant per criopreservació de teixit ovàric amb la finalitat de valorar la toxicitat del tractament. En cas de ser així, la Unitat de Reproducció Humana Assistida de Son Llàtzer el valorarà posteriorment, en un termini de menys de 72 hores. També es valoraran els antecedents familiars, personals i ginecològics per establir la idoneïtat de la preservació del teixit ovàric.

Una vegada es consideri que la candidata és idònia, se li extraurà una porció del teixit ovàric, per mitjà d’una intervenció per laparoscòpia que duran a terme membres de la mateixa Unitat de Reproducció Humana Assistida, juntament amb altres de la Unitat d’Oncologia Ginecològica.

Posteriorment, aquest teixit es traslladarà al Banc de Sang i Teixits de les Balears perquè professionals de laboratori el processin i l’emmagatzemin a temperatura baixa, a -150ºC, a l’espera d'implantar-lo en el futur.

stats