Societat 23/12/2021

Son Espases realitza el primer trasplantament de fetge de les Balears

Tenen previst que a partir de l'any 2023 es facin unes 20 intervencions d'aquest tipus

ARA Balears
2 min
L'Hospital Son Espases.

PalmaL'Hospital Universitari de Son Espases ha fet el primer trasplantament de fetge de les Balears a un home de 53 anys, que ja s'està recuperant a casa seva. Segons ha explicat en una roda de premsa el director gerent del centre, Josep Pomar, en l'operació hi han participat més de 50 professionals i ha assegurat que ha estat una operació "exitosa". Per dur-la a terme, han estat assessorats per l'Hospital Clínic de Barcelona.

Tots els sanitaris que han assistit a la roda de premsa han coincidit en el fet que aquesta ha estat la "intervenció més important de l'hospital". El pacient es va sotmetre a l'operació el 29 d'octubre i ara ja és a casa recuperant-se. La codirectora del Programa de Trasplantament Hepàtic de Son Espases, Llucia Boned, ha remarcat la importància de fer aquests trasplantaments a les Balears.

Boned ha considerat aquest treball com a "complex i interessant", en el sentit que hi han participat moltes àrees, perquè el pacient necessitava ser valorat des de tots els punts de vista de la intervenció. D'aquesta manera, Son Espases inclou els trasplantaments hepàtics a la resta que ja es realitzen i espera que, a partir del 2023 es puguin fer 20 intervencions d'aquestes a l'any.

Això, segons el director general, Juli Fuster, evitarà que s'hagin de fer desplaçaments per poder-se operar, ja que fins ara els traslladaven a Barcelona. En aquest sentit, el director del servei d'Anestèsia i Reanimació, Fernando Bartuen, ha remarcat que es tracta d'un fet important, perquè demostra la "maduresa" del sistema sanitari de les Balears.

Respecte de l'impacte de la pandèmia en la realització de trasplantaments hepàtics, Pomar ha confirmat que "no serà una limitació". "El primer pla va començar el mes de juliol, però ens va frenar l'onada de coronavirus de l'estiu. Això no obstant, l'hospital ja és capaç de compatibilitzar l'atenció dels pacients amb covid-19 amb aquest tipus de cirurgies", ha dit.

stats