Societat 04/11/2022

Sóller registra 34 graus en un octubre extremadament càlid a les Illes

Es Mercadal, Palma i Sant Joan de Labritja han viscut el més calent de la sèrie històrica

2 min
A Mallorca la temperatura màxima podria arribar als 36 graus.

PalmaSóller ha registrat la temperatura màxima durant l'octubre a les Illes, ja que ha assolit els 34  graus. El mes d'octubre ha estat extremadament càlid a les Balears. De fet, s'ha registrat una anomalia de 2,5 graus sobre els valors normals, segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A més, a diverses estacions hi ha hagut rècord en nits tropicals.

Per illes, Formentera registra l'anomalia més significativa (2,7  graus), amb una temperatura mitjana de 23 graus; Mallorca (2,6 graus), amb una mitjana de 21 graus; Menorca (2,1 graus), amb una mitjana de 21,2  graus, i Eivissa (2 graus), amb 21,1 graus de temperatura mitjana. A més, a diverses estacions va ser l'octubre més càlid de la sèrie històrica. A Portopí (Palma) la temperatura mitjana va ser de 23,3 graus, la més alta des del 1978; al Mercadal (Menorca) es van batre rècords des del 2009, amb una mitjana de 21,7 graus; a Sant Joan de Labritja (Eivissa) es va registrar el rècord des del 1993 amb 20,5 graus, i a Formentera des del 2015 amb 23 graus.

Les temperatures màximes més altes es van produir durant la segona meitat del mes. A Sóller es van assolir els 34 graus el 26 d'octubre, el rècord des del 1985. Així mateix, es van batre rècords a Sant Antoni de Portmany, Formentera i es Mercadal.

Nits tropicals

Pel que fa a les nits tropicals, a Portopí se'n van registrar 11, quan la mitjana per a octubre són 2. A Formentera hi va haver sis nits tropicals, quatre més del que és habitual. També va haver-hi més de l'usual a l'aeroport de Menorca (el doble) i a Eivissa dues, una menys que la mitjana.

Quant a precipitacions, a Menorca va ser humit, mentre que a la resta d'illes va ser sec. De mitjana va ploure 62,8 litres per metre quadrat, quan el normal són 76 l/m², és a dir, un 17% menys. A més, a la major de les illes les precipitacions es van distribuir de manera desigual: van ser escasses a Andratx i Marratxí, i més abundants a la Colònia de Sant Pere i Artà.

stats