Societat 16/09/2020

SOIB Dona ajudarà 100 víctimes de la violència masclista a assolir la independència econòmica

El programa disposa d'una inversió de dos milions d'euros per als exercicis 2020 i 2021

Ara Balears
2 min
Els consellers Iago Negueruela i Pilar Costa han presentat la convocatòria.

PalmaEl Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), amb la col·laboració de l'Institut Balear de la Dona, ha posat en marxa una nova convocatòria de SOIB Dona que permetrà la contractació durant un any de 100 dones que han patit violència masclista. L'Executiu ha assenyalat que aquest programa de contractació pública que impulsa la independència econòmica de les dones que han patit violències masclistes disposa d'una inversió inicial de dos milions d'euros per als exercicis 2020 i 2021.

La convocatòria ha estat presentada aquest dimecres pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa. Negueruela ha destacat que, per a la convocatòria 2020, "ja s'han presentat ofertes per a 32 llocs de feina" i ha recordat que en cas que sigui necessari "s'anirà ampliant el crèdit per garantir que totes les dones víctimes de violència masclista tinguin accés a un any d'ocupació".

Per la seva banda, Costa ha defensat que "aquesta convocatòria suposa donar una nova oportunitat a dones que han viscut una situació duríssima de violència, i en una situació que es veu agreujada quan no tenen independència econòmica. Queden desemparades, sense recursos econòmics i necessiten una restitució de la seva vida".

La consellera ha recordat que la nova convocatòria arriba "en un moment de dificultat afegida i, per tant, és encara més d'agrair la implicació del SOIB i de l'IBDona, que fa possible que aquest programa es mantingui".

El Govern ha apuntat que les 100 contractacions que es duran a terme podran iniciar-se a partir d'aquesta tardor. El SOIB les finança per un període d'un any a jornada completa i per al grup professional al qual pertanyen, mentre segueixen, alhora, un procés d'orientació laboral específic.

Negueruela ha explicat que des de la seva creació el 2018, el programa SOIB Dona ha permès la contractació de 367 víctimes de violència masclista, amb una inversió de 9,3 milions d'euros, i la participació de 91 entitats. Per illes, 266 contractacions s'han fet a Mallorca, 73 a Menorca i 28 a Eivissa i Formentera.

Del total de dones contractades, el conseller ha assenyalat que un 50% ha desenvolupat tasques relacionades amb la gestió i l'administració, mentre que un altre 36% ha treballat en tasques com neteja, bugaderia o jardineria. Si bé no totes les dones han acabat encara els seus contractes, de les 232 que ja ho han fet un 34% ha trobat feina els sis primers mesos després de la finalització del programa.

Costa ha destacat també la incidència que té aquest programa en la vida d'aquestes dones. "Els oferim una via a través de la qual poder recuperar la seva vida social i emocional després de viure una experiència tan devastadora com és la violència masclista", ha dit la consellera.

De la mateixa manera, Negueruela ha recordat que aquesta primera convocatòria, pionera a tot l'Estat, ha estat un "èxit sense precedents" i ha estat un programa definit com a bona pràctica per part de la Comissió Europea.

stats