Societat 11/03/2020

A Balears desapareix una explotació agrària o ramadera per dia

El sobrecost de la insularitat és de 37.999,124 euros a l'any per a aquest sector

Ara Balears
2 min
El percentatge de responsables d'explotacions agràries a Balears menors de 40 anys és del 6.8%

PalmaA Balears ha desaparegut una explotació agrària o ramadera per dia els darrers tres anys. Així ho confirma l'estudi L'agricultura i la ramaderia, en un punt d'inflexió. Informe de reconeixement de la insularitat dins la futura PAC. Aquest document és el primer pas per aconseguir que la nova Política Agrària Comuna (PAC) del període 2021-2027 inclogui el factor de la insularitat i que les Balears tinguin un reconeixement especial, ja que el sobrecost de la insularitat és de 37.999,124 euros a l'any per a aquest sector.

"A les Illes, un agricultor rep la meitat de renda que un treballador de la Península. Aquí els nostres agricultors, ramaders i pescadors fan una actuació heroica a l'hora de mantenir els llocs de feina, les explotacions i un costum que es perdria si no aconseguíssim un relleu generacional", ha comentat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha.

Segons indiquen les dades de l'informe, a les Balears els responsables d'explotacions agràries menors de 40 anys són un 6,8%, mentre que a Espanya són un 8,6%. També s'afirma que en deu anys la superfície agrària útil de les Illes ha baixat un 21%, i la de regadiu, un 19%.

El director de gabinet la mateixa conselleria, Fernando Fernández, ha manifestat que tant l'agricultura com la ramaderia han patit un procés de recessió durant els darrers deu anys, com ara la producció de cereals, que ha caigut un 52,1%; les hortalisses, un 16,3%; els cítrics, un 10%, i la producció d'ametla, un 55%. Si bé és cert que "hi ha altres sectors que han augmentat la producció, com ara la garrova, l'oliva i el raïm de vinificació", aquesta pujada "no compensa les reculades anteriors", assenyala.

Altres dades preocupants són els imports percebuts per pagament bàsic per agricultor, que són un 40% inferiors a la mitjana espanyola. Els imports percebuts per hectàrea també són menors, en concret, un 20%. L'informe també indica que el 66% dels perceptors d'ajudes de la PAC rep menys de 4.000 euros i que a les Illes el 78% dels perceptors no arriba als 4.000 euros per ajudes de la PAC.

stats