Societat 13/02/2023

Els sindicats denuncien la "desprotecció" dels treballadors i usuaris del Psiquiàtric de Palma

La Junta de Personal ha tornat a denunciar la situació d'inseguretat que asseguren que provoquen les obres a tothom que accedeix al recinte

2 min
Imatge de l'inici de les obres del mur del Psiquiàtric el juliol del 2022.

PalmaEls membres de la Junta de Personal de la Gerència de Ponent de Mallorca –SIMEBAL, SATSE, USAE, CCOO, UGT, CSIF i STEI– han denunciat la "desprotecció en què es troben els treballadors i usuaris de l'Hospital Psiquiàtric" de Palma en un comunicat conjunt aquest dilluns. Segons els sindicats, la situació que viuen actualment és producte de les obres que van començar a l'hospital l'1 de juliol del 2022. "Des d'aleshores, s'han comunicat nombrosos accidents de treball relacionats exclusivament amb les obres", adverteixen.

Entre els principals problemes, destaquen "la desorganització, la mala senyalització, la inexistent il·luminació, els continus canvis de les zones d'obra fets dins el recinte i la manca d'accessos als edificis, tant pel personal com pels vehicles d'emergència". Tot això ha provocat que els empleats de Psiquiàtric "temin per la seva salut cada vegada que van centre de treball".

Ara bé, no només estan afectats els treballadors, sinó que també pateixen les conseqüències de les obres els pacients, "que a causa de la seva patologia han de quedar ingressats llargs períodes de temps". Les obres "afecten el seu dia a dia i dificulten la seva recuperació o estabilització", així com als pacients que han de passar consulta, que hi acudeixen sota els efectes d'un "tractament que alenteix els seus moviments i disminueix els seus reflexos".

Arran d'això, asseguren que han exposat la situació al Comitè de Seguretat i Salut de l'àrea de Ponent i han sol·licitat la compareixença del coordinador de seguretat de l'obra i del responsable directe de l'IB-Salut, sense èxit. "No només no s'han presentat, sinó que la gerència de Son Espases no ha donat una resposta clara que millori les condicions lamentables en les quals es troben aquests treballadors", lamenten.

Una nova denúncia

Per aquest motiu, la Junta de Personal "es veu obligada a intervenir en defensa de la seguretat dels pacients i professionals" i han registrat una nova denúncia a inspecció de treball, atès que anteriorment dos sindicats membres de la junta ja van interposar-ne. Aquestes anteriors encara estan pendents de resoldre's. Amb tot, consideren "d'extrema gravetat la situació que s'està vivint al Psiquiàtric" i recorden a l'Administració que "és responsable de la salut dels professionals que fan feina fins al recinte".

A banda d'això, sol·liciten una sèrie de mesures concretes, que consisteixen a revisar el pla de seguretat que ha demostrat ser insuficient per evitar el continu degoteig d'accidents de treball; la presència del coordinador de seguretat amb el corresponent llibre d'incidències de l'obra; que s'assenyali correctament tots els accessos al recinte i les zones d'excavació; il·luminar correctament totes les zones perquè els usuaris i el personal que hagi de caminar pel recinte de nit puguin fer-ho amb seguretat; que netegin totes les escòries generades al recinte al final del dia; verificar cada dia els accessos al recinte i que es notifiquin als treballadors els possibles canvis en aquests recorreguts.

stats