Societat 31/08/2021

El Sindicat de Tècnics d'Infermeria denuncia que la situació de saturació a Son Espases és "dramàtica"

El SAE posa com a exemple el cas d'un pacient que fa 80 hores que espera a Urgències per ser ingressat a planta

Margalida Munar
2 min
Hospital Son Espases.

Palma"Dramàtica", així qualifica el Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) la situació de saturació a Son Espases. El SAE ha fet públic un comunicat aquest dimarts on ha explicat que al llarg del matí s'ha intentat que la Direcció d'Infermeria de l'hospital de referència de les Balears donàs una solució a la situació, que fins i tot ha provocat que un pacient esperàs 80 hores a ser ingressat a planta. Segons ha informat el sindicat, un dels motius de la saturació ha estat el tancament d'una planta i mitja de Son Espases per manca de personal.

Fins a les 14 h la direcció de l'hospital no s'ha reunit amb els sindicats per informar que s'habilitarà mitja planta per als pacients d'urgències. Ara bé, la que està completament tancada continuarà així "perquè han de passar uns cables", segons les declaracions de la direcció d'infermeria de Son Espases. Per la seva banda, el SAE ha criticat que la causa del fet és que falten 40 infermeres i els seus corresponents auxiliars per poder cobrir les necessitats del servei de salut. Segons el SAE, s'ha arribat a aquesta situació per "un problema en la gestió, que ha demostrat ser nefasta en els darrers anys i que s'ha agreujat amb la pandèmia". De fet, la secretària del sindicat a les Balears, Dolores Moreno, ha insistit en la destitució de l'equip actual.

Fonts de Son Espases admeten la situació i assenyalen que actuen perquè "quedi resolta" abans que acabi la jornada de dimecres. Així, durant el dia d'avui s'habilitaran 20 llits a hospitalització gràcies a la prolongació de jornada d'infermeres. Actualment, hi ha 65 llits de crítics oberts i molts recursos d'infermeria s'han hagut de destinar a atendre aquest perfil de pacients. En aquest sentit, han comunicat a l'ARA Balears que tots els contractes d'infermeria s'han prorrogat. "Els contractes que finalitzaven dia 31 d'agost s'han prorrogat sis mesos més", han declarat. Finalment, han destacat que "el servei d'urgències Son Espases atén més de 450 urgències diàries".

Situació a Son Llàtzer

En el cas de Son Llàtzer, la situació no és tan alarmant, encara que tampoc es pot qualificar d'òptima perquè "hi ha 24 pacients que esperen ingressar en aquest hospital", continua el comunicat de SAE. Dolores Moreno ha advertit del perill de "normalitzar una situació que no ho és en absolut". En aquest sentit, ha dit que "plantejar que es tracta de situacions puntuals o en dies concrets és emmascarar la realitat".

stats