Societat 31/08/2021

Les fonts Ufanes compleixen 20 anys com un dels monuments naturals més singulars de les Balears

Enguany l'Ibanat ha instal·lat plaques fotovoltaiques a la finca pública de Gabellí Petit, a Campanet, per fer-la més sostenible

ARA Balears
2 min
Les fonts Ufanes.

PalmaLes fonts Ufanes compleixen 20 anys sent un dels monuments naturals més singulars de les Balears. La finca pública de Gabellí Petit, a Campanet, on es registra el fenomen hidrogeològic declarat espai natural protegit, ha estat objecte de diverses actuacions el darrer any per impulsar valors ambientals, segons ha explicat aquest dimarts el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, en una visita de commemoració.

L'Ibanat ha instal·lat plaques fotovoltaiques el darrer any a les Ufanes, motiu pel qual es consideren sostenibles a partir d'enguany. A més, la barraca de carboner situada prop del centre d'interpretació també ha estat reconstruïda recentment, gràcies a la col·laboració entre el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, l'Agència Balear de l'Aigua, el Departament de Gestió Forestal de l'Ibanat i el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca.

"Les fonts Ufanes són un dels fenòmens més singulars del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana", ha destacat Mir. En aquest sentit, el conseller ha afegit que "els valors ambientals de la finca pública de Gabellí Petit van més enllà del fenomen puntual de quan brollen" i ha convidat la ciutadania a gaudir-ne tot l'any.

Pel que fa a les dues millores, Mir ha assegurat que són "un exemple de com les finques públiques s'adapten als nous temps" a la vegada que "són un escenari incomparable per destacar el patrimoni cultural i etnològic d'aquesta terra". Finalment, ha finalitzat la visita reiterant la crida a gaudir d'aquest espai públic i del seu entorn, paisatge i patrimoni.

El conseller de Medi Ambient ha assistit a la finca pública de Gabellí Petit juntament amb el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el gerent de l'Ibanat, Joan Ramon; el gerent de l'Agència Balear de l'Aigua, Guillem Rosselló, i la batlessa de Campanet, Rosa Bestard.

Cal recordar que durant aquests 20 anys l'aigua ha brollat en 76 ocasions i durant un total de 649 dies, segons les dades de la Direcció General de Recursos Hídrics. L'origen de les fonts Ufanes és la pluja que cau al massís del puig Tomir i els voltants, la qual s'infiltra al subsol i s'acumula en un aqüífer. Quan les pluges són intenses i contínues, la capacitat d'aquest aqüífer es veu sobrepassada i l'aigua s'obre camí cap a la superfície a través de les fonts Ufanes.

stats