Societat 05/09/2022

Satse demandarà el conveni de la sanitat privada perquè no els convocaren a les negociacions

El sindicat d'infermeria rebutja els acords perquè els consideren insuficients

ARA Balears
2 min
Infermers de Son Espases.

PalmaEl sindicat d'infermeria Satse ha anunciat que interposarà una demanda per reclamar la nul·litat del procés de negociació del conveni col·lectiu de la sanitat privada per augmentar els sous dels treballadors del sector, que va ser signat entre la patronal de la sanitat privada (UBES) i els sindicats CCOO i UGT dia primer de setembre.

El passat 25 d'agost es va subscriure un preacord del conveni entre la patronal i CCOO i UGT, però Satse el va rebutjar. Segons han denunciat els infermers, a partir d'aquell moment no varen ser convocats a les reunions posteriors, tot i ser membres de la comissió negociadora amb un 15% de representativitat.

Per tant, Satse denuncia que el seu sindicat "no ha estat signant del text del conveni col·lectiu". Els motius que els han empès a rebutjar-lo són que, per a ells, realment no ha existit cap negociació perquè el conveni col·lectiu no conté ni millores ni evolucions respecte de l'anterior; argumenten que el conveni no ofereix "cap millora en permisos, jornada, mobilitat, ni a cap de les nostres condicions laborals" per als tres anys que s'ha signat.

Pel que fa al sou, Satse critica que no han establert cap quantitat i la patronal manté en el conveni "un sou absolutament indigne", amb l'objectiu de rebaixar-lo o augmentar-lo a criteri seu en funció de la demanda de treballadors. Denuncien que així "continuen sobrecarregant de treball els professionals i posant en risc la seguretat del pacient, amb baixes cobertures i ràtios pèssimes"; els conceptes que no han regulat són el sistema de carrera professional, la limitació de les ràtios infermera/pacient segons els serveis, les millores en els permisos per a formació continuada i la conciliació de la vida familiar i laboral.

L'increment del salari no és suficient

Satse denuncia que, tenint en compte l'augment de l'IPC interanual, l'increment dels salaris establert suposarà igualment una pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors de la sanitat privada. L'acord establia que els salaris de 5.000 treballadors pujarien un 8% en dos anys, un 4,25% l'any 2022 i un 3,75% l'any 2023. Les previsions del sindicat d'infermeria són que la pèrdua de poder adquisitiu en 3 anys –2021, 2022 i 2023– "difícilment serà inferior al 12-15%".

El sindicat també critica que el conveni no ha tengut en compte el solapament de jornades que es produeix pel fet d'entrar abans i sortir després de l'horari marcat en el seu torn, perquè necessiten aquell temps transmetre la informació clínica dels pacients; aquesta acció suposa que la jornada anual sigui d'unes 100 hores superior a la resta de col·lectius. I per això recriminen que, en lloc de trobar una solució, CCOO i UGT han acceptat una dispensa sindical de 150 hores al mes a canvi de signar l'acord.

stats